Как СОЛ да докажат доход за кредит?

Как СОЛ да докажат доход за кредит?

 

Въпрос:
Здравейте!

Моля за разяснение на следния казус: ООД с двама съдружници, като и двамата искаме да кандидатстваме за ипотечен кредит. Съответно трябва да се назначим на трудови договори. И тук е въпроса, след като сме на договори трябва ли да продължим да плащаме осигуровки за сомоосигуряващи се лица, или само по договора, .т.е. остават и двата вида осигуровки или само тези по договора.

Благодаря!

заем, ООД, доходи, съдружници, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

При положение, че сте собственици няма как да се "самоназначите" на трудов договор във Вашата фирма (обръщаме внимание на термина трудов договор). Банката реално иска да докажете пред тях че имате някакъв доход. Вариантите са Ви два:

- Договор за управление. Може да сключите със себе си Договор за управление и контрол. Т.е. докато не можете да се "самоназначите" на трудов договор, то можете да се "самоназначите" на Договор за Управление, като управители във Вашата фирма. В този случай вече няма да дължите осигуровки като самоосигуряващи се лица, но фирмата ще дължи осигуровки, които в зависимост от дейността и могат да бъдат в значително по-висок размер от осигуровките, които плащате към момента като самоосигуряващи се лица. От друга страна Вашите заплати и осигуровки ще се признават за разход на фирмата, с който ще се намали печалбата на фирмата и ще платите по-малък данък печалба в края на годината. Така или иначе в парично изражение, ще плащате повече като назначени на Договор за Управление, отколкото като самоосигуряващи се лица, но поне ще можете да докажете че получавате доход като физически лица.

- Ако фирмата Ви е генерирала печалба през годините можете да разпределите тази печалба като дивидент между собствениците. Това ще Ви е доказан доход и повечето банки са склонни да отпуснат кредит срещу такъв доход.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден