ИТ фирма и услуга от Тайланд. Фактура и ДДС

ИТ фирма и услуга от Тайланд.

Фактура и ДДС  ит специалист, счетоводна къща, счетоводни услуги, счетоводител, русе, софия, бургас

 

Въпрос:

Здравейте !

Фирмата ни, ЕООД с дейност в сферата на ИТ услуги , регистрирана по ДДС, се налага да ползва услугите на ИТ специалист от Тайланд.

Въпросът ни е следния:

1.Ако е физическо лице и издаде фактура за услуга,следва ли ние да начислим ДДС и да издадем протокол,който да включим в дневника за покупки и следва ли да го отразим и в дневника за продажби ? 

Или може да не издава фактура, само плащане по банков път възможно ли е? И тогава как го осчетоводяваме?

2. Ако е фирма от Тайланд как се процедира с фактурата ?

 

И ако е ДА, с какъв VAT номер ? 

И кой от вариантите е най добър и най изчистен (физ.лице или фирма). Може да се наложи, ако сме доволни,да продължим да работим с тях по определени задачи.

Предварително благодаря за отделеното време 

Поздрави !

 

Отговор:

Здравейте,

Независимо дали получавате услугата от физическо ( ИТ специалист ) или юридическо (друга ИТ фирма ) лице от Тайланд, Вашата ИТ фирма ( получател на услугата) е данъчно задължено лице и мястото на изпълнение на доставката на услугата е в България. По силата на това обстоятелство, Вие следва с протокол да си самоначислите ДДС (чл. 82, ал.2, т.3 във връзка с чл.21, ал.2 от ЗДДС) и да включите протокола в дневниците за продажба. Ако сте регистрирани по ЗДДС на основание чл. 97а от ЗДДС , дружеството няма право на данъчен кредит и не може да включи протокола в дневниците за покупка ( чл.70, ал.4 от ЗДДС ). Ако сте регистрирани на общо основание, дружеството може да включи в дневниците за покупки протокола за самоначисляване на ДДС и да ползва данъчен кредит.

Няма проблем въпросната фактура да е от Тайланд ( предполага се че е на език който разбирате), но при проверка от НАП могат да Ви изискат да бъде придружена с превод. Ясно е, че тази фактура няма да има VAT № ( той е валиден само за страни от ЕС) и няма да бъде включване във VIES декларации.

Задължително е да имате фактура , тъй като плащането на суми по банката не е доказателство за извършване на дадена услуга. В този контекст, по-добре е услугата да Ви бъде предоставена от юридическо (друга ИТ фирма ), а не от физическо лице ( ИТ специалист ).

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден