Изпращане на служители на работа в чужбина

Изпращане на служители на работа в чужбина

Въпрос:
Здравейте!

Българска фирма, която е регистрирана по чл.97а от ЗДДС има договор с друга българска фирма, която има ДДС номер в Нидерландия. До този момент те работят заедно в Българя. Фирмата ,която има ДДС номер предлага обект в Нидерландия на фирмата без ДДС номер. Управителя не може да се справи сам и се налага да наеме няколко специалиста. От статии в интернет разбрах,че тези лица не може да са самоосигурени защото фирмата няма ДДС номер, но може ли да са неати с граждански договор до завършване на обекта?

Благодаря предварително!

 

работа в чужбина, удостоверение А1, изисквания за А1, работа на обект, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Гражданският договор не е вариант, тъй като той не може да има работно време и работно място (във Вашия случай след като има обект, значи има работно място).

Тези лица могат да бъдат назначени на трудов договор и при всички положения възнагражденията им не могат да са по-ниски от минималното възнаграждение за дейността, която извършват в Нидерландия. Ако фирмата Ви и самите лица отговарят на условията за сертификат А1, то ще може тези лица да се осигуряват в България. Ако обаче не отговаряте за условията за А1, ще трябва тези лица да се осигуряват в Нидерландия. Основните условията за А1 са следните:

- лицето, което ще работи в чужбина, да е работило в България, преди заминаването си зад граница

- Минимум 25% от оборота на фирмата през последните шест месеца да е от сделки в България.

- Минимум 25% от служителите на фирмата (с изключение на административния и ръководния персонал) да останат да работят в България.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден