Онлайн консултант в швейцарска компания

Онлайн консултант в швейцарска компания

Въпрос:
Здравейте!

 

Ако работя като онлайн чат консултант в компания със седалище в Швейцария и се водя работник на свободна професия, трябва ли да плащам данъци и ако да каква е процедурата? Каква част от заплатата трябва да се плаща под формата на данък?

Трудно ли е да се регистрирам като работник на свободна професия, мога ли да го направя сам?

А как става дерегистрацията на самоосигуряващо се лице, Булстат и работник на свободна практика?

Ако печеля 400 лева от дадената компания и не успея да спечеля пари, които са поне колкото минималната работна заплата променя ли се сумата която трябва да заплатя за осигуряване?

Благодаря предварително!

 

осигуряване, минимална работна заплата, свободна професия, данъчно облагане, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Всеки доход получен от Вас подлежи на облагане. Естествено има и някои изключения, но доходът получен от положен труд или от дейност по занятие не попада в изключенията.

Пред Вас има няколко избора - да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия, да регистрирате фирма (ЕООД) на Ваше име или да не правите никаква регистрация.

 

От данъчна гледна точка нещата изглежта така:

- при свободната професия Вие декларирате размера на приходите за годината. От така получената сума приспадате 25% нормативно признати разходи и платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 10% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

 

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при свободна професия се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец, като минималния осигурителен доход в момента е 710,00 лв, което означава минимални осигуровки около 200,00 лв на месец. В края на годината при подаване на годишна данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализирания доход през годината. Ако сумата му надвишава сумата върху която сте се осигурявали, трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата върху която се внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока от 40800,00 лв. за 2022 година.

 

- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху минималния осигурителен доход за годината -710,00 лв., като разликата е че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

 

Т.е. чисто от данъчна и осигурителна гледна точка, ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план - какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този начин бихте могли да определите, коя форма на дейност е икономически по-изгодна (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).

 

Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- за да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия е задължително към комплекта документи (заявление и декларация) да предоставите и диплома или някакъв друг сертификат, който да удостоверява компетенцията Ви да предоставяте услугите, които ще извършвате. По наша преценка процедурата не е сложна - попълва се заявление и декларация по образец и се прилагат копие на лична карта и диплома/сертификат.

 Самата регистрация се извършва от Регистър Булстат в рамките на 24 часа, като има и държавна такса в размер на 10,00 лв.

- парите, които изкарвате като свободна професия реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД, парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате, Вие в качеството си на собственик да разполагате с тези пари има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и фирмата, ако е реализирала печалба, то Вие ще можете да си разпределите печалбата като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- ако упражнявате своята дейност като свободна професия, няма да имате задължението да издавате касов бон при получаване на пари в брой. За ЕООД, това облечкение не важи и ако получавате пари в брой, ще трябва да имате предварително закупен касов апарат, от който да издавате касови бонове.

Имайте предвид, че регистрацията като лице, упражняващо свободна професия води след себе си следните ангажименти към НАП:

- при стартиране на дейност трябва да подадете декларация към НАП за започване на дейност и за започване на осигуряване

- за месеците в които сте извършвали дейност и сте били в осигуряване трябва да подавате декларации към НАП за дължимите осигурителни вноски

- на всеки три месеца трябва да подавате декларация за дължим авансов данък (реално 10% данък за първите три тримесечия от календарната година, се дължи авансово, като за всяко тримесечие се декларира и съответно плаща размерът на данъка)

-  след като календарната година изтече, трябва да подадете годишна данъчна декларация, в която да изравните дължимия данък с авансово внесения данък, както и да изравните осигуровките с авансово внесените осигуровки през годината.

"Дерегистрация" на самоосиугряващо се лице става с подаване на декларация към НАП за спиране на дейност и осигуряване.

 

- За да регистрирате ЕООД процедурата е малко по-дълга и сложна. Като начало се подготвя комплект с документи (учредителен акт, протокол от учредително събрание, договор за управление, няколко декларации и образец от подпис). Част от документите се заверяват при нотариус. След това трябва да откриете набирателна сметка в банка по Ваш избор, по която да внесете началния капитал. Минимумът е 2,00 лв. Вносната бележка за внесения капитал, заедно с останалите подготвени документи  се подават в Търговския Регистър, в срок не по-късно от 7 календарни дни от датата на учредителния акт, като регистрацията се извършва в рамките на 7 работни дни. Държавната такса е 110,00 лв. Нотариалната такса е 6,00 лв., а банковата такса зависи от избраната от Вас банка, тя варира от 10,00 - 60,00 лв.

И при нисък доход отново плащате осигуровки, изчислени върху минималният осигурителен доход. Данъкът от 10% се дължи също, независимо от размера на дохода.

 

Ако не направите никаква регистрация, законът Ви приравнява на Едноличен Търговец (ЕТ) и съответно Ви облага както би обложило едно ЕТ. Дължимият данък в края на годината е 15% върху реализираната печалба, отново се внасят осигуровки изчислени на база минималният осигурителен доход и в края на годината се прави годишно изравняване (аналогично както при свободната професия), като се довнасят осигуровки до размера на реализираната печалба. Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден