Земеделски производител. Осигуровки

Земеделски производител.

Осигуровки   счетоводни услуги, регистрация, земеделски производител, счетоводни услуги, бургас, софия, пловдив, русе

 

Въпрос:

Здравейте, Благодаря ви предварително и се извинявам, ако въпросът ми, не е от вашата компетентност.
Заявявам земеделски площи (семейна градина и ливади общо 20 дк.) за директни плащания в областната служба по земеделие. Тези площи ги заявявам от 2012 г., но това беше в старият програмен период (2007 - 2013г.), като земеделски стопанин без да имам регистрация, като земеделски производител по наредба 3. Сега в новият програмен период (2015 - 2020 г.) изискват регистрация, като земеделски производител. Аз съм Едноличен търговец (ет), и се ИНТЕРЕСУВАМ ако се регистрирам и като земеделски производител трябва ли да плащам допълнителни осигуровки. До колкото съм запознат земеделските производители внасят около 800 - 900 лв годишно.
Аз, след като се осигурявам като ЕТ трябва ли да плащам и тази осигурировка?
Благодаря ви предварително!

 

Отговор:

Здравейте,

Регистрираните земеделски производители действително се осигуряват авансово през годината върху по-ниска минимална база в сравнение с всички други самоосигуряващи се лица - 300 лв. Но в наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващи се лица е записано, че това е минимума върху който могат да се осигуряват като земеделски производители. При положение, че Вие внасяте осигуровки като самоосигуряващо се лице-ЕТ, то минимума за авансови осигуровки през годината е 420 лв.( месечно ). Ако дохода Ви за предходната година като самоосигуряващо се лице е надхвърлил сумата от 5040 лв ( 12х420), то авансовите Ви вноски за всеки месец  за 2015 г. се определя съобразно облагаемият Ви доход за 2013 г. като самоосигуряващи се лица:

- от 5400,01 до 6500 лв. – 450 лв.;

- от 6500,01 лв. до 7500 лв. – 500 лв.;

- над 7500 лв. – 550 лв.;

При положение че се осигурявате на едно основание ( като ЕТ ) , то независимо от това колко други дружества имате в които сте съдружник ( съдружниците също са самоосигуряващи се лица ) и дали сте регистриран като ЗП, то не е е необходимо да правите допълнителни вноски за осигуряване.

Размера на месечните Ви вноски като самоосигуряващо се лице зависи от облагаемия Ви доход в годината преди предходната по горната скала .

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден