Строителна фирма в Белгия. Откриване, особености, данъци

Строителна фирма в Белгия.

Откриване, особености, данъци.  счетоводни услуги, регистрация, фирма, осигуровки, данъци, строителство, софия, пловдив, русе, бургас

 

Въпрос:

Здравейте, искам да си отворя българска фирма за строителство, с която да работя в Белгия:
- каква е процедурата;
- има ли особености и какви са те;
- колко би ми струвало;
- какви данъци, такси и осигуровки ще трябва да внасям (бг. или бел.);
Благодаря предварително.

 

Отговор:

Здравейте,

Процедурата е нормалната, чрез която се регистрира дружество в България. Отнема 1 ден за подготовка на документите и подаване в Търговския регистър и се изчаква 7 дни за регистрацията. След това Ви е необходимо 1 ден за изваждане Удостоверение от Търговския регистър, изработка на печат, прехвърляне на учредителния капитал в разплащателна сметка на новото дружество. След като е регистрирано в България, строителното дружество отчита дейността си съгласно българското данъчно и осигурително законодателство ( второто се спазва само за българските граждани - ако фирмата наеме чужди граждани, не живеещи постоянно в България ( с ЛНЧ или служебен № от НАП ) то тяхното осигуряване става съобразно осигурителното законодателство на страната от където са. 

За да извършвате строителство чрез фирмата си тя трябва да членува в строителната камара, откъдето ще получите категоризацията си за видовете строителство което може да извършвате според броя и квалификацията на персонала и доказана обезпеченост с техника и активи.

Данъците които трябва да плащате :

- Данък печалба е 10% върху данъчната печалба за годината

- ДДС е 20% ако имате регистрация по закона за ДДС. Задължителната регистрация е след регистриране на оборот от 50000 лв. приходи през последните 12 месеца от дейността си. Има и доброволна регистрация, за която не е необходимо да стигате оборот от 50000 лв. и може да се регистрирате още с основаването на фирмата.

Осигурителната тежест е общо 31,4% от начисления фонд на заплатите, като 18,5 %  са за сметка на фирмата и 12,9% са за сметка на работниците.

Фирмата Ви може да извършва строителни работи и в Белгия , ако отговаря на условията и изискванията на местното законодателство. За дейността си ще издава фактури на белгийските си клиенти, като за тях ще се издава инвойси, а за счетоводството в България ще се издават реципрочни на инвойсите фактури съгласно изискванията на българското законодателство. За работата в Белгия българските работници трябва да получават командировъчни. 

Това са грубо описани нещата които питахте. Има доста подробности и детайли с които ще се сблъскате, но строителството е малко по-тежък отрасъл и има повече документация за попълване и следене.

Счетоводното обслужване като цена зависи от обема работа който трябва да се извършва и не може предварително да го определим на оскъдната информация която имаме. При евентуална среща и изясняване на детайли можем да бъдем по-конкретни.

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден