Договор за управление и контрол и съдружник в ООД

Договор за управление и контрол (ДУК)

и съдружник в ООД  счетоводни услуги, счетоводна къща, договор за управление и контрол, земеделски произведител, ДУК, ЗП, Пловдив, София, Русе, Бургас

 

Въпрос 1:

Здравейте,
Имам въпрос относно осигуряването. През 2016 година основахме търговско дружество ООД двама - управител с договор за управление и контрол ( ДУК ) и съдружник ( участва само с капитал без да извършва дейност). До момента се осигуряваме през това търговско дружество. През 2017 планираме покупка на земеделска земя и стартиране на дейност, като земеделски производител. Въпроса ми е какво е нужно за да направим тази инициатива коректно ? Необходимо ли е след регистрирането, като земеделски производител да започнем осигуряване и като земеделски производител ( освен като съдружник и управител в търговското дружество ) или е достатъчно само да подадем декларация в дирекцията на НАП по адрес на регистрация на ООД-то , че започваме такава дейност и да продължим осигуровките си през търговското дружество ?
Благодаря Ви предварително.
Поздрави.

 

Отговор 1:

Здравейте,

Относно осигуряването Ви през 2016 г. 

Съдружника който участва само с капитал без да извършва дейност няма задължение да прави осигуровки като самоосигуряващо се лице ( С.О.Л. ) - съдружник. Задължително е ако участва в дейността на дружеството.( Но това не означава че не може да се осигурява по този начин.)

Управителя по договор за управление и контрол ( ДУК )  има две възможности за осигуряване. Ако договора му (ДУК) е с вписано възнаграждение, то същият се тртира като трудов по отножение на осигуряване и данъци и осугировките които се правят по него не могат да са върху суми, по-малки от осигурителния праг за първа група по КИД от кодовете за минимални осигурителни прагове. Ако в договора (ДУК) е вписано, че за положения труд управителя няма да получава възнаграждение, същиат се осигурява задължително като самоосигуряващо се лице ( С.О.Л.) върху сума не по-малка от минималния осигурителен праг за самоосигуряващо се лице ( С.О.Л. ) ( 420 лв. за 2016 и 460 лв. за 2017 г.)

За 2017 г.

Ако дружеството закупи земята и започва да осъществява дейност като земеделски производител ( ЗП ) не е необходимо да правите друго осигуряване освен описаното по-горе.

Ако съдружниците се регистрират като физически лица – земеделски производител ( ЗП ) :

а) съдружниците в ООД, ако се осигуряват като самоосигуряващи се лица ( СОЛ )в ООД-то  - не е необходимо да подават заявление и да се осигуряват като земеделски производител ( ЗП ).

б) съдружниците не се осигуряват като СОЛ в ООД-то ( управителя се осигурява по ДУК с възнаграждение, а другия съдружник не се осигурява като СОЛ - не извършва де3йност в ООД), то физическите лица трябва да подадат заявление в НАП за започване на осигуряване като земеделски производител ( ЗП ).

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.

 

Въпрос 2:

Здравейте,

Благодаря за изчерпателните отговори и варианти, които сте споделили.

Тук ще допълня информация за нашия случай. Ако съм разбрал правилно това няма променя сегашния ни сатус. Ето и детайлите:

Управителя е с ДУК, аз като съдружник само участвам с 50% от капитала. Управителя не е вписал изрично, че получава възнаграждение за работа си. Той работи на друго място на ТД и получава възнаграждение над максималния осигурителен праг. В този случай не е задължен да внася и осигуровки в ООД-то. Моля да ме коригирате ако не съм прав. 

След закупуване на земеделската земя, статуса няма да се променя. Не виждаме нужда и необходимост от регистриране, като отделни физически лица - ЗП. Земята ще бъде закупена от дружеството и ще е нейна собственост. Чрез него ще извъртваме дейност като ЗП.

 

Още веднъж благодаря за бързия отговор. Оценяваме качеството на услугата, която предоставяте и ще се радваме при бъдещи въпроси да работим с Вас.

Поздрави.

 

Отговор 2:

Здравейте,

Напълно сте прав за управителя с ДУК.

Благодаря за отзива за нашата работа.

Успех в начинанието.

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден