Регистрация на фирма, купуване на служебен автомобил и трудов договор

Регистрация на фирма, закупуване на

служебен автомобил и трудов договор  счетоводни услуги, регистрация на фирма, счетоводна къща, служебен автомобил, фирма закупуване, София, Русе, Бургас

 

Въпрос:

Здравейте,
Смятам да направя регистрирация  на фирма ( ЕООД ) и да закупя на нейно име служебен автомобил за лично ползване.
Едновременно с това работя в друга фирма като физическо лице на постоянен трудов договор.
В този случай трябва ли да плащам осигуровки или някакви други данъци и такси на ЕООД - то?
Тъй като най-вероятно ще мине доста време преди това мое ЕООД да започне да извършва дейност и да има приходи, ако замразя дейността му ще рефлектира ли това на използването на автомобила?

 

Отговор:

Здравейте,

Ако пристъпите към регистрация на фирма, но в последствие никъде не декларирате, че новорегистрираното Ви дружество е започнало дейност, не дължите осигуровки като самоосигуряващо се лице. В момента в който дружеството Ви започне да извършва някаква дейност, сте задължен да подадете в седемдневен срок декларация за започване на дейността по образец и трябва да обявите вида на осигуряването като самоосигуряващо се лице  ( за всички осигурителни случаи или само за пенсия). От тази дата сте задължен да декларирате и внасяте осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице ( СОЛ ), независимо че се осигурявате на трудов договор в друга фирма. Изключение ще направи само случаят, в който в другата фирма се осигурявате на максималния осигурителен праг, като тогава само в декларацията за започване на дейност няма да отбелязвате, че ще се осигурявате като самоосигураващо се лице ( СОЛ ).

Това че искате да направите регистрация на фирма и да закупите служебна кола в чрез нея е Ваше решение.От данъчна гледна точка, ако предмета на дейност на новосъздаденото дружество не изисква наличието на кола, то за данъчни цели няма да Ви бъдат признати разходите за тази кола ( нито разходите за закупуването чрез начислените амортизации през следващите 4 години, нито текущите разходи за горива, масла, рез.части и т.н.)

Ако в предмета на дейността на дружеството е необходимо наличието на кола  ( разносна търговия, куриерски услуги и много други дейности),  то ще трябва да отделите разходите за дейността от разходите за лично ползване на колата ( чрез издаване на пътни листи в които се описват маршрутите ) и за данъчни цели ще Ви бъдат признати само тези, които са свързани с дейността на дружеството.

От гледна точка на ЗДДС има точно регламентирани случаите в които ще Ви бъде признат данъчен кредит за закупуването на служебен автомобил и ще Ви бъде възстановен платения ДДС при покупката му - когато с автомобила извършвате облагаеми с ДДС доставки и услуги. Ако автомобила е лек, данъчен кредит ще Ви бъде признат само ако с него извършвате таксиметрови превози, охранителни услуги, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на МПС.

В заключение ще обобщим, че ако намерението Ви да да пристъпите към регистрация на фирма е свързано само с факта че искате да си купите служебен автомобил и да го използвате за лични нужди,  според нашето мнение не е икономически оправдан акт. Решението разбира се в крайна смтка си е Ваше.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден