Данъци при търговия като физическо лице

Данъци при търговия като физическо лице

 

Въпрос:
Здравейте!

Служител съм във фирма и имам постоянен трудов договор и съм социално осигурен.

Същевременно, отделно от основната ми работа, продавам нови аксесоари през платформи. Мога ли да платя 15% данък на приходите си, без нищо друго обвързващо като социални осигуровки, откриване на фирма и др. Подлежа ли на някакви наказания?

Мога ли и да е законно издържано да плащам само 15% данък печалба без да откривам фирма, без да плащам осигуровки, без касови апарати и т.н.

Благодаря предварително!

ФЛ, приходи, продажби, данъци, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Принципно, законът позволява да извършвате описаната от Вас дейност, като физическо лице. Правилно сте се ориентирал за "отметката", но за останалите неща явно има доста разнородна информация в интернет. Като физическо лице, извършващо търговска дейност, а именно търговия със стоки, без да сте регистриран търговец, ще дължите 15% данък върху реализираната печалба (реализираният приход от продажби приспадната със стойността, на която сте закупили стоката, която сте продали). Нямате право на никакви други разходи, включително и нормативно признати разходи. Единствено имате право да приспаднете направените осигурителни вноски. Осигурителни вноски ще дължите за месеците, през които извършвате своята дейност, като размера на осигурителните вноски се изчислява на база реализираната печалба. Реално макар и да не сте регистриран търговец, закона Ви третира като такъв и съответно имате горе долу същите задължения, които ги има един едноличен търговец или една фирма. Единствено не се изисква да имате касов апарат.

Като цяло, докато печалбата Ви е малка може да се каже, че е по-изгодно да продължавате да извършвате тази дейност като физическо лице, но в бъдеще, когато Ви се покачи реализираната печалба при всички положения, ще Ви е по-изгодно да регистрирате фирма и да работите през нея.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден