Заличаване на ЕТ

Заличаване на ЕТ

 

Въпрос:
Здравейте!

Бих искал да попитам няколко въпроса свързани с фирма ЕТ;

Отворих фирма ЕТ преди няколко години с цел бизнес идея, която така и не се реализира, но фирмата остана да съществува без никаква дейност и активност. Първите две години е подавана декларация за неработеща фирма към НСИ, но след това не е.

Въпросите са ми следните;

1. При тази ситуация в нарушение ли съм на някой от законите, тъй като до момента не съм получавала никакви известия или каквото и да било от данъчните власти?

2. Какви документи трябва да изпратя и до кого, за да не съм в нарушение на закона при тази ситуация сега и в бъдеще?

3.При какви условия мога да закрия фирмата, тъй като няма да се използва никога повече?

Благодаря предварително!

ЕТ, заличаване, липса на дейност, НСИ, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Директно към Вашите въпроси:

1. При тази ситуация в нарушение ли съм на някой от законите, тъй като до момента не съм получавала никакви известия или каквото и да било от данъчните власти? - По принцип Едноличните Търговци (ЕТ) нямат задължение да подават декларации за годините в които не са извършвали дейност.

2. Какви документи трябва да изпратя и до кого за да не съм в нарушение на закона при тази ситуация сега и в бъдеще? - Изхождайки от отговора на първия въпрос, няма нужда да подавате нищо

3.При какви условия мога да закрия фирмата тъй, като няма да се използва никога повече? - Принципно можете да подадете в Търговския регистър заявление за вписване на обстоятелства към Търговския Регистър, в което да попълните, че искате да бъдете заличена като търговец. Към заявлението трябва да добавите и няколко декларации, документ за платена такса и удостоверение от НОИ. За да получите удостоверение от НОИ, че сте предали ведомостите свързани с работните заплати. Дори и никога да сте нямали наети служители и съответно да нямате ведомости, трябва да посочите това обстоятелство в заявление към НОИ, за да получите това удостоверение.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден