Внос от страна извън Европейски съюз

Внос от страна извън Европейски съюз

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам следната ситуация. Доставен е актив, с инвойс от страна извън ЕС /А/ и реално извършена доставка от митнически склад от страна в ЕС /Б/. Всички митнически задължения са изчистени преди доставката до БГ. Нямам разбивка на тези плащания /вероятно са включени в цената/. Какви следва да са записванията ми по отношение на инвойса и по отношение на ДДС? Като внос или ВОП се третира доставката?

Благодаря предварително!

 

митнически агент, осчетоводяване на внос, митница, ВОП, транспорт, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

До колкото разбираме от описаната от Вас ситуация (а и в нашият опит предимно така се случват нещата), стоката при вноса се освобождава или от фирмата която извършва транспорта или от нает от Вас митнически агент на територията на ЕС. Съответно те, за да освободят стоката са заплатили ДДС и мито на съответната митница. В последствие (или най - вероятно предварително) фирмата, е заплатила тези суми плюс евентуалното възнаграждение за извършената услуга (ако сте наели митнически агент). Т.е. до тук трябва да осчетоводите митническата декларация с включените в нея ДДС и мито. Ако работите с митнически агент си осчетоводявате и неговото възнаграждение (като за него си издавате и протокол за самоначисляване на ДДС съгл. чл. 82 от ЗДДС). След това имате ВОП  (при транспорта на стоките от държавата където е освободена от митница до България), като за това ще имате и транспортен документ. За този ВОП пускате протокол. За самия транспорт на стоки също ще имате фактура за договореното възнаграждение - за нея също пускате протокол за получена услуга. Остава само момента с възстановяването на ДДС - то, което е платено на митницата. Ако имате ДДС номер в Държавата, в която е освободена стоката през него ще можете да си възстановите това ДДС, съгласно разпоредбите на съответната държава. В противен случай ще трябва да подадете искане през НАП за възстановявяане на въпросното ДДС от съответната държава.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден