Автомобил - разходи и ДДС

Автомобил - разходи и ДДС

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам автомобил на мое име, като частно лице. Мога ли да прехвърля автомобила към фирмата, за да ползвам данъчен кредит и фактурите да са разход?

Автомобила е 4+1 места, вероятно по примера на търговските представители или служителите със служебни автомобили.

Благодаря предварително!

под наем, транспортно средство, ДДС, разходи, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Принципно можете да продадете автомобила на фирмата, но фирмата няма да ползва данъчен кредит. За да ползва данъчен кредит, автомобила трябва да е закупен от фирма, която при продажбата да внесе ДДС за самата продажба. Има вариант и ако като физическо лице сте регистриран по ДДС, но надали попадате в този случай. А така или иначе дори и условията да бяха изпълнени, автомобила трябва да е 6+1 или да е хомологация (т.нар. N1). Накратко, със закупуване на автомобила от фирмата в текущата ситуация няма как да ползвате данъчен кредит за покупката му.

При наемането на автомобила от фирмата обаче, отпада изискването той да е 6+1, така че този 4+1 може да бъде нает и евентуално разходите му да се ползват. За целта дейността на фирмата трябва да изисква такъв служебен автомобил. Няма логика например фирма за софтуер да ползва служебен автомобил. В самия пример, който сте посочили за служебни автобили става въпрос за търговски представители, но тяхната работа предполага такъв автомобил и това, че той се използва за целите на фирмата. Тъй като автомобила е личен, трябва по някакъв начин личните разходи да се отделят от служебните. Има различни начини това да стане, като най-чистият е да се пишат пътни листи, където се описва всеки служебен курс, с дистанция, маршрут и цел на пътуването, както и кой служител на фирмата изпълнява курса. След това се смятат общите километри за периода (месеца) и се вижда в какво съотношение са те (служебни към лични). Всички разходи се делят в това съотношение. Но пак повтарям, това е възможно ако автомобила е нает и ако той е обосновано свързан с дейността на фирмата.

При отдаване на личен автомобил под наем на фирмата, вие ще трябва като физическо лице да включите доходите от наем в данъчната си декларация и да платите 10% данък върху тях.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден