Изисквания за откриване на математическа школа

Изисквания за откриване на математическа школа

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам нужда от консултация. Искам да отворя математическа школа. Какви изисквания има за това. На сайта видях изисквания за откриване на езиков център, но не знам дали е същото. Няма да издавам сертификати. Ще се ползва само за уроци по математика индивидуално или на малки групи до 5 човека. Какво помещение трябва да се вземе? Предполагам трябва да е със статут на офис. Или може да е апартамент. Или ателие (някои апартаменти са ателиета)? На кой етаж? Какви регистрации ми трябват ? Има ли изисквания за преподавателя, който дава уроци или обучава? Трябва ли да има правоспособност учителя по математика или не е задължително.

Благодаря предварително!

математическа школа, дейност, осигуровки, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Ние можем да Ви предоставим услуги свързани с данъчните и осигурителните аспекти на Вашата дейност.

За да извършвате каквато и да е било търговска дейност (услугата, която смятате да предоставяте е търговска дейност), то следва да се регистрирате под някаква форма като търговец. Вариантите са Ви два - да извършвате дейност като лице, упражняващо свободна професия, или да извършвате дейност през регистрирано на Ваше име Дружество. Основните разлики между двата варианта са следните:

От данъчна гледна точка нещата изглеждат така:

- при свободната професия Вие декларирате размера на приходите за годината. От така получената сума приспадате 25% нормативно признати разходи и платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 10% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при свободна професия се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец най-малко върху минималния осигурителен доход. В края на годината при подаване на годишната данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализирания доход през годината, и ако сумата му надвишава сумата, върху която сте се осигурявали, трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата, върху която се внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока максималния осигурителен доход за годината.

- при ЕООД осигуровките отново се внасят поне върху минималния осигурителен доход за годината като разликата е че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

Т.е. чисто от данъчна и осигурителна гледна точка, ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план относно какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този начин бихте могли да определите, коя форма на дейност е икономически по-изгодна.

Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които изкарвате като свободна професия реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД, парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате, Вие в качеството си на собственик да разполагате с тези пари има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и фирмата, ако е реализирала печалба, да си разпределите печалбата като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- като свободна професия можете да работите единствено Вие, т.е. ако разширите дейността си, Вие няма как да наемете допълнителен персонал. При ЕООД това ограничение не съществува и при евентуално разширяване на Вашата дейност, спокойно можете да наемате персонал.

- дейността Ви предполага, че ще получавате пари в брой. Ако упражнявате своята дейност като свободна професия, няма да имате задължението да издавате касов бон при получаване на пари в брой. За ЕООД, това облекчение не важи и ако получавате пари в брой, ще трябва да си закупите касов апарат.

- за да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия е нужно към комплекта документи да предоставите и диплома или някакъв друг сертификат, който да удостоверява компетенцията Ви да предоставяте услугите, които ще извършвате.

Относно останалите аспекти на дейността, която ще извършвате не сме компетентни, но ще изкажем мнение:

- относно изискванията към Вас, като лице, което ще предоставя услугите - при положение, че няма да издавате сертификати за придобита квалификация, ниво на обучение и др. не се изисква да имате някакъв ценз. Изключение е, ако извършвате тази своя дейност като лице, упражняващо свободна професия. Както обяснихме по-горе, ще трябва да предоставите диплома или друг сертификат при регистрацията.

- относно помещението, в което ще извършвате Вашата дейност - няма никакво значение къде се намира и какъв е неговия статут. Това което е важно да знаете е, че отношенията Ви с наемодателя на помещението е редно да са уредени със сключен между двете страни договор. Може да ползвате и Ваше лично помещение, като ако работите през фирма и в този случай трябва да имате подписан със себе си договор. Също така трябва да проверите в местната за Вас Регионална Здравна Инспекция (РЗИ), дали имат някакви изисквания към самото помещение.

На финала също така трябва да знаете, че ако работите като учител в момента, то нямате право да давате частни уроци на ученици, които учат в училището в което преподавате.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден