Регистрация като консултант по личностно развитие

 

Регистрация като консултант по личностно развитие

 

Въпрос:
Здравейте!

Работя като консултант по личностно развитие - провеждам курсове и консултации. Как ще ми бъде по - изгодно да регистрирам фирма - като свободна професия или ЕООД?

Благодаря предварително!

 

консултации, курс по личностно развитие, създаване на фирма, свободна професия, счетоводни услуги, Варна, Русе, Стара Загора Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Няма еднозначен отговор на Вашия въпрос, но ще опитаме да Ви дадем информация по темата за това какви данъци и осигуровки бихте дължали в двата варианта.

От данъчна гледна точка нещата изглежта така:

- при свободна професия Вие декларирате размера на приходите за годината. От тази сума приспадате 25% нормативно признати разходи и платените през годината осигуровки и върху полученота разлика дължите 10% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

 

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при свободна професия се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец, като минималния осигурителен доход в момента е 933,00 лв, което означава минимални осигуровки в размер 300,00 лв на месец. В края на годината при подаване на годишната данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализирания доход през годината, и ако сумата му надвишава сумата върху която сте се осигурявали, трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата върху която се изчисляват и внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока от 45000,00 лв. за 2024 година.

 

- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху минималния осигурителен доход за годината -933,00 лв., като разликата е, че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

 

Вие трябва да си направите някакъв план относно приходите и разходите, които очаквате очаквате. Единствено по този начин бихте могли да определите, коя форма на дейност е икономически по -изгодна за Вас (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).

 

Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които спечелите като свободна професия реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД, парите, които фирмата печели си остават на фирмата. Ако искате, Вие в качеството си на собственик, да разполагате с тези пари има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем, който ще трябва да върнете на фирмата с включена лихва или след като финансовата година изтече и ако фирмата е реализирала печалба, то можете да си разпределите тази печалба като дивидент (като заплащате допълнително 5% данък дивидент върху тази сума).

- ако упражнявате своята дейност като свободна професия не е небохдимо да издавате касов бон при получаване на пари в брой. За ЕООД това не важи и при получаване на пари в брой е необходим касов апарат.

- за да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия е нужно към комплекта документи (заявление и декларация) да предоставите и диплома или някакъв друг сертификат, който да удостоверява компетенцията Ви да предоставяте услугите, които ще извършвате. Самата регистрация се извършва от Регистър Булстат в рамките на 24 часа, като държавната такса е 10,00 лв. Регистрирането на ЕООД е малко по-сложно. Подготвя се комплект с документи (учредителен акт, протокол от учредително събрание, договор за управление, няколко декларации и образец от подпис). Част от тях се заверяват при нотариус. След това се открива набирателна сметка в банка по Ваш избор и се внася началния капитал на фирмата - минимумът е 2,00 лв. Вносната бележка за капитала, заедно с останалите подготвени документи  се подават в Търговския Регистър, в срок не по-късно от 7 календарни дни от датата на учредителния акт. Регистрацията става в рамките на 7 работни дни. Държавната такса е 110,00 лв. Нотариалната такса е 8,00 лв., а банковата такса ще зависи от избраната банка, като варира от 10,00 - 50,00 лв.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!
Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден