ДДС регистрация при лицензионни възнаграждения от ЕС

ДДС регистрация при лицензионни възнаграждения от ЕС

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам въпрос относно отчитане на доход от сайт за конкурси 99designs.com. На тази платформа може да се участва в конкурс за нещо, което си направил - лого, дизайн на сайт, брандинг и др. Ако те изберат за победител - прехвърляш с договор авторските права на клиент и получаваш наградата. Доколкото разбрах това са лицензионни възнаграждения. Трябва ли регистрация по ДДС в случай        че клиента се окаже лице от ЕС? Доста търсих в техния форум и дизайнерите твърдят , че не трябва, тъй като всички плащания са от платформата - клиента плаща на платформата и ако бъдеш избран платформата плаща на дизайнера, но договорът е между клиента и дизайнера. 99designs.com е компания базирана в Австралия/Америка.

Благодаря предварително!

 

 регистрация по ДДС, услуги в ЕС , лицензионно възнаграждение, счетоводни услуги, Варна, Русе, Стара Загора, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

След като договорът е между Вас (дизайнера) и крайния клиент и на базата на този договор Вие прехвърляте Вашето авторско право на самия клиент, а не на платформата, то реално Вие предоставяте услугата си не на онлайн платформата, а на крайния клиент. Онлайн платформата просто дава възможност да се срещнат клиенти и дизайнери, като най-вероятно за това получава някакво възнаграждение под формата на комисионна (било то от дизайнера или от клиента). В този ред на мисли считаме, че ако имате клиенти - фирми от ЕС, то регистрацията по ДДС ще се окаже задължителна за Вас.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден