Данъчно облагане на фрийлансър

 

Данъчно облагане на фрийлансър

 

Въпрос:
Здравейте!

Фрийлансър съм от няколко години, от време на време имам някои проекти, по които работя, но в никакъв случай не съм имал сигурността и приходите, за да открия фирма. Доходът ми е около 3000лв, което до момента ме е спирало да предприема тази стъпка - мисля, че не е нужно на този етап. Предлагат ми работа като фрийлансър на половин работен ден, а до няколко месеца се очаква тази позиция да стане на пълен работен ден. Всичко е описано в договора, аз съм доволен, но искат в края на всеки месец да изпращам фактури със съответната сума, за която сме се договорили. Аз до момента нито съм бил вписан някъде, нито приходите ми са били отчитани коректно, тъй като работата беше малко. Проучих вариантите, с които разполагам -  нямам интерес да се впиша като юридическо лице или като самоосигуряващ се предвид непрактично високите данъци, които ще дължа на държавата. Варианта, който обмислям, е да използвам фирмата на близки хора, които упражняват дейност в моята сфера, като сключа договор с тях на 4 часа. Те да удържат тези задължителни 10-15% и да ми дават разликата от преведената, от моя клиент сума. Това ще бъде за няколко месеца, а след това, когато съм на пълен работен ден, всичко ще минава през компанията на моя клиент.~~~ Има ли и други варианти, които биха били практични за мен и за моята ситуация? Какво бихте ме посъветвали?

Благодаря предварително!

 

свободна професия, самоосигуряващо се лице, трудов догвор, фрийлансър, счетоводни услуги, Варна, Русе, Стара Загора Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Легалните варианти пред Вас са точно тези, които сте описали. Работата през чужда фирма приемаме, че е ок, ако говорим за случай, в който сте назначен на трудов договор в дадената фирма и получавате своя доход под формата на работна заплата. В сравнение с работата като свободна професия или работата през фирма, смятаме, че е този вариент е доста по - неизгоден. За варианта, в който смятате да прекарвате дохода си през фирма, и те да ви удържат дължимите данък печалба и дивидент и да ви дават "на ръка" останалата част от дохода или за други подобни варианти, няма как да дадем професионално мнение, тъй като става въпрос за сериозно отклонение от данъчното облагане.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден