Фирма на пенсионер. Счетоводство, осигуровки, декларации

Фирма на пенсионер. Счетоводство, 

осигуровки и декларации  счетоводни услуги, фирма, пенсионер, еоод, осигуровки, данъци, софия, бургас, пловдив, русе

 

Въпрос:

Здравейте,
Пенсионер съм  и направих регистрация на ЕООД.  Фирмата няма регистрация по ДДС, нямам касов апарат-нямам нужда от него,защото фирмата е за озвучаване на тържества,събития и пр. Имаме по 1-2 фактури в месеца,плащаме само здравни осигуровки. Въпроса ми към Вас е относно счетоводството - какво е необходими да се прави всеки месец,нужен ли е ел подпис и за какво, необходимо ли е тези фактури да се осчетоводяват всеки месец или само в края на годината? Какви декларации и към кого се подават месечно и годишно?
Благодарим предварително.

 

Отговор:

Здравейте,

След като нямате регистрация по ЗДДС, то ежемесечно трябва да подавате декларации обр.1 и 6 за осигуровките. Независимо какъв вид дейност осъществявате, ако за извършваните от Вашето дружество услуги получавате пари в брой, то задължително трябва да регистрирате касов апарат на името на дружеството и да издавате касови бележки за приетите пари в брой. Същи така следва да си следите облагаемия оборот по ЗДДС и ако достигнете 50000 лв. такъв за последните 12 месеца, дружеството задължително трябва да направи регитсрация по ДДС и тогава ежемесечно ще трябва да подавате декларации по ЗДДС.

Електронния подпис улеснява подаването на декларациите - може да го правите от компютър в офиса без да се редите по опашки в НАП. Декларации по ЗДДС ( след като се регистрирате ) става само по електроне път ( с ел.подпис), както и декларации 1 и 6,  ако осигурявате повече от 3 лица месечно.

От гледна точка на счеводството, ежемесечното осчетоводяване е задължително ако имате регистрация по ЗДДС. 

През годината се подават и други декларации, но това зависи от вид дейност и много други фактори. Нашата фирма е на разположение в случай, че мислите че не можете да се справте сам с фирменото счетоводство и решите да се обърнете за помощ към професионален счетоводител.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден