Фактура за над 15 000 лева, заплатена в кеш

Фактура за над 15 000 лева, заплатена в кеш   счетоводни услуги, фактура, плащане в брой, кеш, търговия, софия, бургас, русе, пловдив

 

Въпрос:

Добър ден !
Имам фирма за разносна търговия на плодове и зеленчуци.
Издала съм фактура на получателя за месец януари, но сега искат да разделя фактурата на 2.
Сумата във фактурата им била голяма за едно плащане.
Въпроса ми е мога ли сега да им напиша 2 фактури , а касовия бон да си остане същия.
Тоест да има две фактури с различни дати примерно 15,01,2015 и 31,01,2015 , а касовата бележка да е една обща издадена на 31,01,2015 ?

 

Отговор:

Здравейте,
Не виждам какъв е смисъла в разделянето на фактурите на две нови, след като ще остане един касов бон, който ще се плати на два или три пъти в зависимост от това колко могат да платят. Ако това са изтъкнали като аргумент за разделяне на фактурите - няма никакъв смисъл . Ако все пак решите да анулирате фактурата ( успоредно с това трябва да Ви върнат касовата бележка за общата сума, която да прикрепите към сторно-бележка  от кочана към касовия апарат) , след това трябва да издадете две нови фактури за сметка на анулираната, и ще издадете две касови бележки в зависимост от това кога Ви платят.
В случай, че сте издали фактура за над 15 000 лева в кеш, тогава минавате на втория вариант - анулирате фактурата и вземате касовия бон от клиентите. Издавате им две нови фактури с нови касови бележки . Касовата бележка от касовия апарат за над 15 хил. я прикрепяте към ръчна сторнировъчна касова бележка от кочана към касовия апарат ( това което се използва за издаване на касови бележки когато Ви е повреден касовия апарат ) и в счетоводството ще ви сторнират  сумата над 15 х.лв. от оборота за месеца.

Поздрави

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден