Трудов договор + граждански договори + свободна професия

Трудов договор + граждански договори + свободна професия

 

Въпрос:
Здравейте,

имам следния казус:

Работя на трудов договор и съм осигурен на максималния осигурителен доход. Имам граждански договори за преподавателски услуги към учебно заведение. Различни фирми ме търсят за провеждане на фирмени обучения, но не предпочитат граждански договори, искат фактури. Бих могъл да се регистрирам като свободна професия и да им издавам фактури.
Има ли проблем при тази комбинация - трудов договор + граждански договори + фактури като свободна професия. При положение, че съм осигурен по трудовия договор на максималния осигурителен доход, какво ще трябва да плащам, какви декларации и колко често ще трябва да подавам? Разбира се, гражданските договори и фактурите по свободната професия няма да вървят всеки месец, ще има месеци, в които има такива и месеци, в които няма.
Благодаря!

осигуровки, трудов договор, граждански договор, свободна професия, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

След като към момента се осигурявате на максималния осигурителен праг на трудов договор, то всяка ваша последваща дейност - било то като свободна професия, граждански договор, собственик на фирма, няма да изисква осигуряване от Ваша страна. Ще се изисква обаче плащане на данък върху доходите които получавате. 

Ако решите да се регистрирате като свободна професия ще трябва еднократно да се подаде декларация че започвате дейност като такъв, но същевременно че няма да се осигурявате за тази си дейност. От този момент, ако предположим че дейността Ви няма да изисква регистрация по ДДС, единствено ще трябва да подадете годишната си данъчна декларация, в която да се опишат получените от Вас доходи - както от трудово правоотношение, така и от дейността Ви на свободна професия. Също така се описват и направените от Вас или Вашия работодател осигурителни вноски и авансови вноски за данък върху доходите на физически лица. След като се попълни тази информация се изчислява, какви осигуровки и данъци ще трябва да се довнесат (или евентуално възстановят). Във Вашия случай ще трябва да довнесете данък върху доходите на физическите лица, на база реализирания от Вас доход извън трудовите Ви правоотношения.

Нещата с гражданския договор са аналогични. Изключение е, че не подавате декларация за започване на дейност.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден