СОЛ и трудов договор

СОЛ и трудов договор

 

Въпрос:

Здравейте!

Самоосигуряващо се лице, управител на ООД, решава, че иска да сключи ТД на длъжност Управител.

В такъв случай, когато е управител на ТД отпада ли основанието за самоосигуряване или трябва да се осигурява на двете основание? И ако отпада основанието предполагам, че трябва да е подаде декларация за прекъсване на дейност?

Ще съм благодарен да чуя Вашето мнение по следния въпрос: Може ли собственик на ЕООД да сключи ТД със себе си на длъжност Управител?

Благодаря и спорен ден!  

СОЛ, ТД, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София
 

Отговор:

Здравейте,

Още с регистрацията на дружеството с протокола за учредяване се избира управител, който се вписва в Търговския регистър.

Със започването на дейността на дружеството, избрания управител трябва да сключи със себе си Договор за Управление и Контрол (ДУК) на дружеството . Повечето от управителите, тъй като не желаят да плащат високи осигуровки,  предпочитат да се осигуряват като Самоосигуряващи се лица (СОЛ) и в този случай посочват в договора за управление, че ще управляват без възнаграждение. Ако промените договора за управление и сключите анекс към договора, в който определяте възнаграждение за управлението на дружеството, то тогава задължително се осигурявате по ДУК (минимум върху  минималния осигурителен праг за първа категория за дейността на дружеството). В декларацията която се подава в НАП при промяната само декларирате преустановяване на осигуряването  като СОЛ, но не и на дейността.

Тогава по ДУК ще получавате заплата. ДУК е приравнен на трудовите договори, но не е трудов договор.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден