Сключване на трудов договор по време на майчинство

Сключване на трудов договор по време на майчинство

 

Въпрос:
Здравейте!

Ако по време на получаване на майчинство на самоосигуряващо се лице (свободна професия) се сключи трудов договор, ще може ли да се получава пълното обезщетение за дете до изтичане на срока на обезщетението получавано на база самоосигуряване?

Трябва ли да се подават документи до НОИ, НАП, новия работодател, че съм започнала работа по друго правоотношение по време на майчинство ( или че няма да използвам отпуск по новото правоотношение) или се спазва законовият ред? На трудовият договор се плащат стандартни данъци и осигуровки или има някакви промени?

Благодаря!

майчинство, СОЛ, трудов договор, осигуровки, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

След изтичане на 135 календарни дни от излизането ви в отпуск по майчинство, можете да започнете работа по друго правоотношение/основание и ще продължите да взимате пълния размер на получаваното от Вас обезщетение. Условието обаче е да не ползвате отпуск по новозапочнатото правоотношение/основание.

По принцип новия Ви работодател си подава стандартите документи, които би подал за всяко едно лице, което постъпва на работа при него. Не се подават никакви допълнителни документи, свързани с това, че сте в отпуск по майчинство като СОЛ. Осигуровките, които се дължат от новия Ви работодател не се влияят от факта, че сте в отпуск по болничен като СОЛ, т.е. ще се дължат стандартните данъци и осигуровки.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден