Самоначисляване на ДДС с протокол по чл. 117

Самоначисляване на ДДС с протокол по чл. 117

 

Въпрос:

Здравейте,

Много ще съм благодарен, ако ме насочите как да реша следните казуси.

Имам фактури за покупка (една фактура за услуга и една за такса) от Австралия като VAT  номера започва с EU. Такъв номер няма как да се провери дали е валиден. Трябва ли в такъв случай да си начисля 20% ДДС с протокол по чл. 117 в двата дневника (на принципа на ВОП) или само в дневник продажби и реално да се внесе ДДС? Фактурата за услуга и такса по един и същ начин ли се третират?

Същия въпрос и за фактура за услуга от САЩ. Там обаче няма никакъв VAT номер. Начислявам ли 20% ДДС с протокол по чл. 117 в двата дневника или само в продажби и реално го внасям?

Благодаря!

ДДС, протокол по чл. 117, счетоводни усулги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Отговорът на въпроса Ви е в чл. 82, ал.2 от ЗДДС - когато доставчика е данъчно задължено лице, което не е установено на територията на страната и доставката е с място на изпълнение на територията на страната и е облагаема, данъкът е изискуем от получателя на доставката.

Никъде не е уточнено дали доставчика е от ЕС или извън него - получателя на услугата следва да си самоначисли ДДС. Що се отнася до таксата - трябва сам да определите характера на таксата и дали можете да дефинирате къде е мястото на сделката при плащането на тази такса и с какво е свързано плащането на таксата.

След като сте самоначислили ДДС с протокол по чл. 117 и регистрацията Ви по ЗДДС не Ви ограничава в право на ползване на данъчен кредит (не сте регистриран на основание чл.97а, чл.99 и чл.100, ал.2 ) то включвате издадените протоколи по чл. 117 за самоначисляване на ДДС както в дневниците за продажби, така и в дневниците за покупка и ползвате правото на данъчен кредит.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден