Ръчно изработени продукти от ФЛ – данъци?

Ръчно изработени продукти от ФЛ – данъци?

 

Въпрос:

Здравейте!

Имам магазин за ръчно изработени продукти в Etsy.com . Не продавам в България изобщо. Клиентите са физически лица предимно от САЩ. Мога ли да платя данъците си като физическо лице и като какви се водят парите които ще получа от Etsy.com през годината?

Благодаря!
ФЛ, данъци, стопанска дейност, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

При всички случаи парите, които ще получите от Etsy.com, ще се водят като приходи на физическо лице от стопанска дейност. При декларирането им в Годишна данъчна декларация за тези приходи ще дължите 10% данък върху доходите. Облагаемата сума с 10% данък може да бъде намалена със стойността на стоките които продавате. Но за тази цел ще трябва да имате документи с които при евентуална проверка можете да докажете колко Ви струват нещата които продавате. Трябва да имате предвид факта, че ако приходите Ви от продажбите надвишат сумата от 50 000 лв. за последните 12 месеца, сте задължена да се регистрирате по ДДС, независимо че сте физическо лице, а не юридическо лице.

По-добър вариант ще е да изберете форма на осъществяване на стопанска дейност - да се регистрирате като лице упражняващо свободна професия (например дизайнер на ръчно изработени продукти), или да си регистрирате ЕООД и чрез такава форма по-регламентирано да осъществявате стопанската си дейност.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден