Регистрация на фирма за почистване

Регистрация на фирма за почистване

 

Въпрос:
Здравейте!

Аз съм физическо лице, всичко ми е готово да отворя почистваща фирма. Прочетох в интернет, че за да стана свободна професия, трябва да имам сертификат за специалност или диплома за дадена професия. Диплома и сертификат нямам. Бихте ли ме посъветвали какво да правя? ЕООД дали е единствен вариант за почистващи услуги?

Благодаря предварително!

 

откриване на фирма, осигуряване, данъци, вземане на решение, печалба, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас

Отговор:

Здравейте,

Вариантите са Ви или ЕООД или ЕТ (Едноличен Търовец). Ще се опитаме да Ви опишем основните разлики между двата варианта.

От данъчна гледна точка нещата изглежта така:

- при ЕТ Вие декларирате размера на приходите за годината. От така получената сума приспадате платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 15% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

 

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при ЕТ се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец, като минималния осигурителен доход в момента е 710,00 лв, което означава минимални осигуровки в размер 200,00 лв на месец. В края на годината при подаване на годишната данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализираната печалба през годината, и ако сумата и надвишава сумата върху която сте се осигурявали, трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата върху която се внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока от 40800,00 лв.

 

- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху минималния осигурителен доход за годината - 710,00 лв., като разликата е, че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

 

Т.е. чисто от данъчна и осигурителна гледна точка, ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план относно какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този начин бихте могли да определите, коя форма на дейност е икономически по-изгодна (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).

 

Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които изкарвате като ЕТ реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД, парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате, Вие в качеството си на собственик да разполагате с тези пари има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и фирмата, ако е реализирала печалба, то Вие ще можете да си разпределите печалбата като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- като ЕООД, фирмата отговаря за своите задължения до размера на собствените си активи и капитал. Като ЕТ – фирмата сте Вие, което означава че отговаряте лично с цялото си имущество за евентуалните задължения възникнали от дейността Ви като ЕТ.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден