Проформа и плащане в брой. Особености

Проформа и плащане в брой.

Особености.    счетоводни услуги, плащане в брой, касов апарат, касова бележка, фактура, софия, пловдив, русе, бургас

 

Въпрос:

Здравейте, предстои ми превод от Македония за предстоящи СМР-та. В проформа ф-рата има ли промяна от тази за България? Ако е в брой какво е необходимо?
Предварително благодаря!

 

Отговор:

Здравейте,

Както знаете, по една сделка ( независимо на колко транша ще е плащането ) не може да имате плащане в брой на суми над 10 000 лв. Така че ще трябва да се съобразите с това положение. При получаване на суми в брой трябва да издадете касова бележка от  касов апарат за получената сума, която се прикрепва към фактурата на клиента Ви ( оригинала на издадената фактура) За вас остава копието от фактурата, като във фактурата се записва,  че плащането е в брой.

Ако искате да има основание за превод по банков път то ще Ви се наложи да издадете проформа фактура, в която трябва да опишете основанието за очаквания превод по банковата Ви сметка. Проформата по нищо не се различава от нормалната фактура освен от наименованието - ПРОФОРМА. Това ще рече, че това замества оригиналната фактура по отношение на вида, количеството и цената по Ваша договорена сделка и то там. Проформата не е официален документ за счетоводни цели. Тя само показва в аванс как ще изглежда действителната фактура, когато настъпи момента за нейното издаване.

Реално за Вас няма абсолютно никакво значение, че ще издавате такава фактура за Македония ( или която и да е друга страна )

Надявам се да сме ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден