Професия фотограф

Професия фотограф

 

Въпрос:
Здравейте!

Въпросът ми е по темата със свободна професия (фотография) - патент. Назначена съм на трудов договор и искам да развития дейност с фотография. Въпросът ми е относно осигуровките, кой вариант е по добрия и дали е възможен - да се самоосигурявам и да подавам декларация за доходите на физически лица или да остана на трудов договор и да декларирам само доходите си от свободната професия? А патента задължава ли ме да се самоосигурявам?

Благодаря предварително!

 

фотограф на патент, осигурителни вноски, свободна професия, годишна декларация,  счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

И в двата случая имате задължение за подаване на годишна данъчна декларация за физически лица, и в двата случая имате задължение да се самоосигурявате. Разликата е в начина на определяне на осигуровки и данък.

При свободната професия, осигуровките Ви се изчисляват на база получения през годината доход, приспаднат с нормативно признати разходи, а данъка е 10% от получения доход, приспаднат с нормативно признатите разходи и дължимите осигурителни вноски.

При патента, осигуровките Ви се изчисляват на база получения през годината доход. Данъкът Ви се определя от общината и за всяка община е различен.

Това, че сте на трудов договор Влияе дотолкова, доколкото след като към осигурителния доход от трудовия Ви договор се прибави доходът Ви от свободната професия, може да се получи число по - голямо от максималния осигурителен доход - 3400 лв. на месечна база, което означава, че ще дължите осигурителни вноски до размера на максималния осигурителен доход. За горницата няма да дължите осигурителни вноски.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден