Продажба на софтуер, курсове и обучения

Продажба на софтуер, курсове и обучения

 

 

Въпрос:

Здравейте,

Българска фирма без регистрация по ДДС ще продава онлайн курсове и обучение на ФЛ на територията на страната. Освен това ще продава различни видове софтуери на клиенти от цял свят.(ФЛ и Фирми с рег по ДДС)

1. Трябва ли да се регистрира по ЗДДС?

2, Курсовете ще се продават предимно на ФЛ и ще бъдат изпращани по Еконт. Парите ще бъдат превеждани по банковата сметка на фирмата. Възможно ли е в края на месеца да е пусне една обща фактура за всички продажби на ФЛ?

3.Продажбите на софтуер ще са предимно на ФЛ от цял свят, но ще има и продажби на фирми с валиден VAT номер. Парите ще постъпват в ПейПал и след това по банковата сметка на фирмата. Трябва ли да е издават фактури за тези продажби. 

4. Как следва да се третира софтуера, който фирмата си произвежда -  като продажба на стока или услуга? Ще бъде изпращам по мейла.

Благодаря предварително!

услуги, ЕС, ФЛ, ЮЛ, регистрация по ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив,  Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

1. Продажбата на софтуер по смисъла на ЗДДС е услуга  (чл.9, ал.2, т.1 от ЗДДС - продажбата или прехвърлянето на права  върху нематериално имущество е услуга). Ако продавате софтуер на фирми от ЕС подлежите на задължителна  регистрация по ЗДДС на основание чл. 97А, ал.2 и ал.4 от закона до 7 дни преди да извършите първата доставка на услуга.

2. След като имате имената и адреса на физическите лица на които изпращате "курсовете", то е редно да издадете фактура и оригинала  да бъде приложен към пратката, а копието да остане при Вас за осчетоводяване. Няма понятие групова фактура за различни потребители. Може да се издаде протокол за извършените продажби, в който да бъдат отразени всички издадени фактури.

Ако продавате софтуер на физически лица в ЕС, трябва да следите оборотите на продажба във всяка страна от ЕС и при достигане на съответния праг на задължителна регистрация в съответната страна да се регистрирате по местния закон за ДДС в тази страна.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден