Продажба на недвижим имот

Продажба на недвижим имот

 

Въпрос:
Здравейте!

При продажба на недвижим имот - сграда, придобита преди четири години, заведена с отчетна стойност, с дадена балансова стойност към момента. Данъчна оценка на имота е по-ниска от пазарна оценка от независим оценител. Продажбата не е между свързани лица. Въпросът ми е: можем ли да продадем имота на балансова стойност или според Вас коя от всичките изброени стойности е най-меродавна за определяне на данъчна основа за продажба? Трябва ли да се прави корекция за ползван данъчен кредит?

Благодаря!

имот, продажба, цена, ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Корекция на ползвания данъчен кредит би се наложило да правите, ако продавания имот попада в определението на "стара сграда" и съответно се възползвате от възможността на чл. 45 от ЗДДС продажбата да бъде необлагаема сделка. В този случай ще трябва да направите корекция съгл. чл. 79 от ЗДДС. Ако продажбата ще бъде облагаема доставка, то няма да има нужда от корекция на ползвания данъчен кредит.

Относно въпросът Ви за продажната цена ще Ви отговорим по следния начин. Данъчната основа на сделката е продажната цена плюс направените разходи по самата сделка. Ако ни питате на каква цена да продадете сградата, то отговорът ни е - на каквато цена намерите купувач. Това, че сделката не е между свързани лица, не означава че продажбата в пъти под пазарна оценка би била погледната с добро око от органите на НАП.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден