Приходи от реклами в YouTube канал.

Приходи от реклами в YouTube канал.

 

Въпрос:
Здравейте!

Искам да попитам за данъците YouTube - > Google AdSense рекламите, които излизат преди видеата. Имам YouTube канал и получавам приблизително 180 лева на месец.

Трябва ли да се плаща данъци тъй като получавам само 180 лева на месец. Трябва ли да регистрирам фирма?

Има ли легален начин без да регистрирам фирма?

Благодаря предварително!

 

реклама в YouTube, ФЛ регистрирано по ДДС, откриване на фирма, данък печалба, , осигуряване, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Принципно закона не прави разлика между размера на генерирания доход. Дали е 1,00 лв. или 1 000 000,00 лв., задължението за деклариране е еднакво. Това важи и във Вашият случай.

В момента, след като нямате регистрирана фирма, получения до момента доход ще можете да декларирате единствено като физическо лице. За в бъдеще можете да изберете и да регистрирате фирма. И двете форми на извършване на дейността (физическо лице и фирма) си имат своите плюсове и минуси. За цитирания от Вас размер на дохода, няма да е много удачно да регистрирате фирма, тъй като административните разходи, данъците и осигуровките, които ще дължите, ще надхвърлят размера на реализирания доход.

 

По-специфичното във Вашият случай е факта, че получавате доходи от юридическо лице, което е установено извън България. Според чл. 97а от Закона за ДДС, Вие подлежите на задължителна регистрация по ДДС. Това важи и за физическите лица. Този режим на регистрация не изисква да начислявате и внасяте ДДС върху своите продажби, но изисква ежемесечно деклариране на Вашите доходи и съответно от къде сте ги получили. По -важното е, че регистрацията на това основание трябва да се направи най - късно до 7 дни преди предоставянето на първата услуга (във Вашият случай Вие получавате доходи от Гугъл за това, че предоставяте своят канал в ютуб за реклама - т.е. това е услугата която Вие предоставяте на Гугъл).

 

За съжаление нямате "полезен ход":

1. Първият вариант е да следвате закона и да направите регистрация по ДДС. В процеса на регистрация от НАП ще Ви направят проверка, при която ще установят, че сте получавали доход от Гугъл и че е трябвало да се регистрирате по ДДС по-рано. Твърде вероятно е да Ви съставят акт за нарушение (поради факта, че не е спазен законовия срок за регистрация по ДДС). Ако нямате други нарушения и ако попаднете на по-разбран служител на НАП, може и да се разминете без акт.

2. Вторият вариант е да продължите без регистрация и да разчитате да "минете между капките" - т.е. да не Ви бъде направена проверка. При бъдеща такава обаче, при всички положения, ще Ви бъде съставен акт за нарушението.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден