Съвместяване на свободна професия и трудов договор

Съвместяване на свободна професия и трудов договор

 

Въпрос:
Здравейте!

Интересувам се по какъв начин мога да се регистрирам, за да упражнявам свободно професия фотограф и видеограф. В момента работя като назначено лице и ме осигуряват в друга фирма, където искам да продължа да работя. Възможно ли е да бъда едновременно наето лице, което работи в дадена фирма, но в същото време упражнява свободно друга професия по кодекса на труда?

Благодаря предварително!

 

фотографска дейност, видео услуги,  свободна професия, допълнителна работа, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Регистрацията на лице, упражняващо свободна професия става в Регистър Булстат. За самата регистрация е нужно да предоставите документ за самоличност, документ, удостоверяващ че можете да извършвате дейността за която се регистрирате (диплома, сертификат или някакъв друг подобен). На място се попълва заявление за регистрация и една декларация. След входиране на документите в рамките на 24 часа излиза Вашата регистрация. Следващата стъпка е когато започнете реална дейност да подадете в НАП декларация окд.5, с която да заявите, че започвате своята дейност и съответно започвате своето осигуряване.

Няма пречка едновременно да работите на трудов договор и да упражнявате дейност на свободна професия. Относно осигуряването - ще дължите своите осигурителни вноски в размер на 27,8 % изчислени на база на дохода който сте реализирали, но върху сума не по-ниска от минималния осигурителен доход за месеца (780,00 лв.). Това че вече сте осигурен на трудов договор не Ви освобождава от задължението да плащате тези осигурителни вноски. Освен минимален осигурителен доход обаче има и максимален (3400,00 лв.). Това означава, че сумата върху която се осигурявате на трудов договор и сумата върху която внасяте осигуровки като свободна професия, не може да надвиши 3400,00 лв.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден