Прекратяване на участие на съдружник в ООД

Прекратяване на участие на съдружник в ООД

 

Въпрос:

Здравейте,
Бих искал да Ви попитам - при доброволно излизане от съдружие, какви права има напускащият съдружник - дял от печалбата, първоначална инвестиция и т.н.
Обяснете моля, как стоят законово нещата.
Благодаря!

 

ООД, съдружник,  дивидент, печалба, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

При напускане на съдружник първо трябва да се прегледа учредителния договор на дружеството, като трябва да се обърне внимание дали има клаузи по казуса, които се различават от общите правила съгласно Търговския закон. Ако няма такива, важат разпоредбите на Търговския закон - Глава тринадесета се отнася за ООД, като чл. 125 определя при какви случаи се прекратява участието на съдружник, чл.127 се отнася до размера на дяловете на съдружниците, чл.133 определя как се разпределя печалбата.

На практика се оценява собствения капитал на дружеството към определена дата (съгласно счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването - чл. 125, ал.3 от ТЗ).

Ако притежавате 30% от капитала на дружеството съгласно дружествения договор, ви се полагат съответно 30 % от собствения капитал на дружеството към края на месеца в който напускате дружеството. С толкова (30%)  се намаля  и капитала на дружеството при напускането ви.

Друг е въпроса ако продавате дяловете си на останалите съдружници. Там вече няма да има намаление на капитала на дружеството, а ще има преразпределения на вашите дялове между останалите съдружници чрез покупко-продажба на дяловете ви между вас и останалите съдружници. В този случай може да търсите цена за дяловете си около или колкото е дела ви в собствения капитал на дружеството. Но там въпроса е на договаряне на цената между съдружниците.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден