Предоставяне на услуга от НПО на чужда компания

Предоставяне на услуга от НПО на чужда компания

 

Въпрос:
Здравейте!

От няколко месеца в НПО в обществена полза, което не е осъществявалo дейност, има назначен служител на трудов договор. Лицето се занимава с консултантска дейност по проект за стопанска дейност, по който ще се преведат 56 000 лв от немска фирма със седалище Англия. Трябва ли да се регистрира по ДДС ? След това отново няма да има дейност. Това, че превода е от чужбина задължава ли ни да подадем някакви справки към НАП ?

Благодаря предварително!

 

НПО, седалище на фирма,  европроект, регистрация по ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Има голямо значение дали фирмата, на която ще предоставяте услуга и съответно ще получавате плащане е немска или английска (компания със седалище в Англия по принцип е английска фирма).

Ако предоставяте услуга на юридическо лице, което е с адрес на регистрация в държава извън ЕС, то нямате задължение за регистрация по ДДС. Ако обаче предоставяте услуга на юридическо лице с регистрация в държава от ЕС, то подлежите на задължителна регистрация по ДДС най - късно до 7 дни преди предоставяне на услугата. Подчертаваме, че водещо е къде е регистрирано самото юридическо лице, на което ще предоставяте услугата.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден