Преводачески услуги – трудов договор и свободна професия

Преводачески услуги – трудов договор и свободна професия

 

 

Въпрос:

Здравейте,

Искам да Ви попитам дали ако човек работи на трудов договор (щатен преподавател съм, тоест на заплата) дали може да се регистрира и като самоосигуряващо се лице (БУЛСТАТ) като преводач. Ако може, кой според Вас ще е по-добрия вариант - да си регистрирам фирма ЕООД или свободна професия по БУЛСТАТ? В смисъл кое е по-изгодно откъм плащане на по-малко данъци? Защото преводите, които ще правя или ще пиша текстове, ще са за компании в чужбина (Европа и САЩ), но няма да са редовни и са обемни. При всички положения няма да имам доходи от тази дейност всеки месец.
Предварително благодаря за съвета!

превод, услуги, свободна професия, счетоводни услуги, Варна, Руе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Факта, че работите на трудов договор, по никакъв начин не е пречка Вие да регистрирате ЕООД или да работите като лице упражняващо свободна професия (след регистрация в регистър Булстат).

От гледна точка на данъци - във Вашия случай (преводаческа дейност) е много по-изгодно да упражнявате дейност като "свободна професия, тъй като данъчната основа за облагане с данък се формира от всички получени приходи от дейността, намалена с 25% нормативно признати разходи, без да е необходимо да доказвате с документи дали сте извършили тези разходи или не. Ако упражнявате дейността чрез ЕООД, то облагаемата с данък основа се формира от всички приходи от дейността, намалени с документално доказаните разходи за същата. От гледна точка на данъчната ставка - и в двата случая те е 10%.
От гледна точка на осигуряването - и в двата случая ще трябва да се осигурявате като самоосигуряващо се лице (независимо от факта че се осигурявате на трудов договор) поне върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица. Трябва да имате предвид, че при определяне на осигурителния доход като самоосигуряващо се лице се взема предвид и осигурителния Ви доход по трудовия договор.

И в двата случая ще е необходимо да имате регистрация по ЗДДС на основание чл. 97а от закона (предоставяне на услуги в страни от ЕС) и ще е необходимо да подавате ДДС и VIES декларации ежемесечно, без да начислявате и дължите ДДС и без да имате право на данъчен кредит. При достигане на параметрите за задължителна регистрация по ЗДДС (50 000 лв. оборот за последните 12 месеца) сте задължена да се пререгистрирате по ЗДДС на основание чл. 96 от същия и тогава за извършените услуги за извършените услуги за български физически и юридически лица ще трябва да начислявате и ще дължите 20% ДДС, като същевременно ще имате право на данъчен кредит за платения от Вас ДДС при покупка на материали или получени услуги във връзка с осъществяваната дейност.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден