Платформа за онлайн магазини

Платформа за онлайн магазини

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам сайт за бизнес планиране, разработила съм калкулатори за планиране и прогнозиране, които могат да се използват при регистрация и избор на абонаментен план. Към момента сайта е безплатен. Наскоро реших да го направя и платформа за търговия, т.е. чрез система, която съм създала, фирми- производители могат да отворят на моята платформа онлайн магазини, като те си качват продуктите, те обявяват цените, те отговарят за доставките, те избират дали да търгуват в България или с друга страна, те си изпращат от свое име и за своя сметка, като аз печеля примерно n% от продажба на продукт. Аз реално нищо не правя, не купувам, не продавам, единствено се занимавам с рекламата на сайта си. Въпросът ми е: Трябва ли ми фирма? По кой член ще бъде регистрирана? Ако фирмата бъде регистрирана на името на мъжа ми, а той работи на трудов договор в друга фирма и му плащат високи осигуровки, ще трябва ли да му плащаме и осигуровки към нашата фирма? Ако той е назначен и като управител, но не извършва никаква трудова дейност, какво става тогава? Какви разходи ще имаме на месец по фирмата, ако има такава? И последен въпрос: Ако съм в майчинство, мога ли да съм съдружник във фирмата, това ще навреди ли на майчинството ми?

Благодаря!

платформа, ООД, осигуровки, ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

При положение, че ще извършвате търговска дейност (а именно предоставяне на услуги), няма как да извършвате легално дейността си и да декларирате приходите от нея без да регистрирате фирма. В зависимост от това дали ще бъде един или повече съдружници, то формата на Дружеството ще бъде или ЕООД - при един собственик или ООД - при повече от един собственик. Ако Вие сте съдружник в ООД, това няма да Ви прекрати майчинството, стига да не сте управител на Дружеството. При всички положения обаче Дружеството ще трябва да има някой назначен за управител, който съответно ще трябва да бъде осигуряван и да се декларират и внасят осигуровки, независимо дали ще получава възнаграждение или не за дейността си на управител. Ако съпругът Ви бъде назначен за управител, то независимо, че работи на трудов договор, задължително ще трябва да се осигурява. Съществуват два варианта за осигуряване на управител. Минималният вариант от гледна точка на размера на осигуровките е да се осигурява като самоосигуряващо се лице (СОЛ). В този случай сумата върху която се осигурява трябва да е между минималния осигурителен доход и максималния осигурителен доход за годината. Това означава, че ако съпругът Ви се осигурява на сума по-висока от максималния осигурителен доход за годината (от трудово правоотношение + СОЛ), то ще се внасят осигуровки до максималния осигурителен доход за годината.

Също така е важно да отбележим, че ако ще предоставяте и/или получавате услуги от лица извън България ,то задължително ще трябва Дружеството да се регистрира по ДДС. Това означава, че всеки месец ще трябва да декларирате пред НАП всички свои покупки и продажби, както и да внасяте съответното ДДС (ако дължите такова). Също така на годишна база ще трябва да се подава Годишна Данъчна Декларация, в която да декларирате всички направени разходи и всички реализирани приходи. Съответно на така получената печалба се начислява 10% данък.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден