Патентен данък при търговия на дребно

Патентен данък при търговия на дребно

 

Въпрос:

Здравейте,

Предстои ми регистрация на ЕТ с обект на дейност - търговия на дребно. Имам обаче и възможност за т.нар. разносна търговия, при която ще изпращам продукти и по куриер. Търговията на дребно попада в облагането по патентен данък. Като цяло неяснотата ми се състои в това как реално се съвместява търговията на дребно с разносната търговия. Присъствието на разносна търговия значи ли, трябва да се облагам подоходно?
Благодаря предварително!

патентен данък, търговия, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

На първо място пресметнете добре дали ще Ви е по-изгодно да плащате "твърд" патентен данък като физическо лице (ЕТ), или данък печалба като юридическо лице (ЕООД).

Това зависи най вече от това в коя община ще определяте размера на патентния данък (размера се определя по категории общини), от обема на реализираните продажби и от надценката с която продавате.

Ако след анализа сте избрали да се облагате с патентен данък като физическо лице, то трябва да имате предвид, че ако:

- имате магазин за търговия на дребно под 100 кв.м.

- оборота ви за последните 12 месеца е под 50000 лв.

- не сте регистриран по ДДС

- нямате друг бизнес като физическо лице, с приходите от които реализирате в него, събран с приходите от търговията на дребно не надвишава 50000 лв.

то няма никакво значение дали ще търгувате само от магазина или ще изпращате стоки чрез куриери към своите клиенти,  за да плащате патентен данък по закона за местните данъци и такси.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден