Откриване на фирма в България с партньори чужденци

Откриване на фирма в България с партньори чужденци

 

Въпрос:
Здравейте!

Искам да отворя фирма в България като идеята е мои партньори от Германия да притежават 10% от акциите на компанията, без право на глас как да се развива компанията занапред, нито пък право на вот или достъп до финансите на компанията.

Това по какъв начин може да се постигне? Има ли възможност да се отвори компания, която не е АД тъй като там минималния капитал е 50 000 лева, а компанията за начало няма да има доход, най - вероятно поне в първата година.

Следователно търся евтин вариант, който би могъл да реши проблема.

Благодаря предварително!

ЕООД, ООД, съдружници, такси, капитал, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Като цяло имате две опции.

Първата Ви възможност е да се основе Дружество която да е собственост на няколко физически и/или юридически лица - формата е ООД (Дружество с ограничена отговорност). Минималния размер на учредителния капитал по принцип е 2 лв., но ние препоръчваме две неща:

1. Размера на капитала да е число кратно на 100, за да има възможност за вариативност при първоначално и бъдещо разпределение на дяловете между съдружниците.2

2. Размера на капитала да е достатъчен, за да поеме първоначалните разходи на фирмата. Т.е., ако сте преценили, че преди да получи първия си приход, фирмата извърши разходи на стойност 300,00 лв.(това е примерно число) то е логично и началния капитал да е минимум с такъв размер. В противен случай тези първоначални разходи ако бъдат платени с лични пари на някой от собствениците, то ще се отрази като финансиране на фирмата (заем). Не, че е невъзможно и няма такава практика, но в зависимост от размера и срока на финансиране, това би могло да има своите последствия. Така или иначе плащането на тези първоначални разходи ще бъдат платени, най-логично е да са част от капитала на фирмата.

Това, което би могло да се окаже проблем във Вашият замисъл е, че началния капитал следва да се внесе по набирателна банкова сметка, за откриването на която трябва да присъстват всички собственици, които съответно трябва и да внесат съответния размер на началния капитал. Също така, когато става въпрос за собственици, които не са български лица, банките извършват свои проверки на лицата, като за целта взимат такса (таксите варират според банките между 50,00 лв.- 200,00 лв.) и съответно според техни си критерии могат да откажат откриване на банкова сметка на чуждестранно лице. Факта, че става въпрос за немски граждани в случая е добра новина, тъй като нашата практика показва, че за граждани на Европейския съюз отказите са рядкост. Все пак трябва да имате в предвид, че макар и рядко - се случва. Също така имайте в предвид, че в случай на отказ, първоначалната такса за разглеждане на документи не се връща. Процедурата по проверка от страна на банките е между 5 и 30 работни дни (в зависимост от банката, която сте избрали).

В заключение, нашият съвет е преди да пристъпите към регистрацията да проучите в няколко банки как стои въпроса с откриване на набирателна банкова сметка, при положение, че един или няколко от собствениците на фирмата ще са чуждестранни физически лица.

Другата Ви опция е първоначално да откриете Дружество (ЕООД - едноличо дружество с ограничена отговорност) на името на българско лице и в последствие това лице да продаде част от своите дялове на чуждестранното физическо/юридическо лице. По този начин ще стане преобразуване от ЕООД на ООД и ще постигнете същия краен ефект, който бихте постигнали в първия вариант представен от нас по-горе. При стриктна и бърза организация даже има възможност въпросните чуждестранни лица, да не се налага да идват до България - всички нужни документи, които трябва да бъдат заверени от тях пред Български нотариус, могат да бъдат заверени пред Български консул в Българско посолство. Важно е да се знае, че до 7 дни от датата на заверката документите трябва да се входират в Търговския Регистър. В този вариант обаче, ще имате повече разходи за нотариални и държавни такси, както и за евентуални такси за изготвяне на нужните документи. Но ще спестите банкова такса за разглеждане на документите на чуждестранните лица.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден