Откриване на клон на чуждестранно юридическо лице в България

Откриване на клон на чуждестранно юридическо лице в България

 

 

Въпрос:
Здравейте,

Имаме регистрирана фирма в САЩ, Станфорд. Част от дейността ще бъде извършвана в България. Искаме да регистрираме клон в България. Какво счетоводство трябва да се води, може ли да ползваме ДДС за услугите, които са извършвани тук.
Има ли друга форма за извършване на дейност между България и САЩ?

Благодаря!

клон на чуждестранно ЮЛ, клон в България, дъжерно дружество, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Принципно има два начина за реализирането на идеята да се открие клон на чуждестранно юридическо лице в България. Единият начин е фактическо откриване на клон. Вторият начин е да се регистрира отделно дружество на територията на България, което да е собственост на чуждестранното юридическо лице – или за по-кратко Дъщерно Дружество. Кой вариант би бил по-удачен зависи най-вече от типа и спецификата на дейността която извършва чуждестранното юридическо лице и най-вече от типа и спецификата на дейността, която ще извършва клона/дъщерното дружество. Като цяло и двете форми на дейност изискват регистрация в Търговския регистър и получават свой собствен ЕИК, водят си отделно счетоводство, съставят си отделни индивидуални отчети и се подчиняват на законите на България. Основна разлика е, че сам по себе си клон на юридическо лице не е самостоятелна правна единица. Това означава, че всички права и задължения по сключени сделки от името на клонът възникват не за самия клон, а за чуждестранното юридическо лице, като също така чуждестранното юридическо лице отговаря и с неговото имущество при предявени искове към българския му клон. Дъщерното дружество от своя страна отговаря единствено до размера на собствените си активи и капитал. В този ред на мисли в повечето случаи се оказва по-удачно да се действа по варианта с откриване на Дъщерно дружество.

Така или иначе и в двата случая дружеството/клонът в България попада под Българското законодателство . Без да имаме някаква по-конкретна информация за дейността, която смятате да извършвате не бихме могли да обхванем всички аспекти на това, какво е важно да имате в предвид от данъчна и осигурителна гледна точка, тъй като материята е наистина обемна. Ако ни предоставите някаква по-конкретна информация за дейността, която предвиждате да извършвате, какви ще са ви клиентите – физически лица или фирми, в България или извън България, за това ще имате ли назначен персонал на трудов договор, какви активи имате намерение да придобивате в България, бихме могли да бъдем малко по-конкретни и да ви очертаем една рамка от неща, които трябва да имате в предвид и да съобразите.

Конкретно на въпросът ви за ДДС – най-общо казано, ако клонът/дружеството е регистрирано по ДДС на общо основание (което означава по желание или при достигане на оборот от 50 хил. лв.), то клонът/дружеството ще може да ползва ДДС-то на закупените от него стоки и получените услуги (стига такова да е начислено от доставчика Ви) в България от Български юридически лица, стига естествено те да са свързани с дейността на клонът/дружеството. 

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден