Отдаване на лодка под наем

Отдаване на лодка под наем

 

Въпрос:
Здравейте!

Българска фирма регистрирана по ДДС с адрес на регистрация в България, има актив, който предоставя за услуги в страни членки на ЕС и в трети страни (териториални води на Средиземно море и международни води на Световния океан). Предоставяните услуги са на фирми от Трети страни като започват от една страна и често завършват в нея, но е възможно и да завършват в друга страна членка или в друга страна не членка на Европейския Съюз. Възможно е да се предоставя ползването на клиента самостоятелно, но е възможно и да се предлага управление на актива или допълнителен сервиз. Плащанията винаги са по банков път. Трябва ли да се начислява ДДС във фактурите за продажби към фирми от трети страни? Къде е мястото на изпълнение на услугите когато получателите са фирми от трети страни, но предоставяната услуга започва в страна членка и завършва в друга страна членка на ЕС и следва ли да се извършат данъчни регистрации и ДДС регистрации?

Благодаря предварително!

 

услуги извън България, място на предоставяне на услуга, отдаване под наем, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Мястото на изпълнение на услугата в случай че наема е под 90 дни е мястото където се намира плавателния съд в момента на предаването му. Ако наема е за повече от 90 дни, за място на изпълнение се счита там, където получателят е установен или има постоянен адрес или обичайно пребиваване.

От тук нататък, ако мястото на изпълнение е извън България, то не начислявате ДДС във Вашите фактури. Ако мястото на изпълнение е в България - то ще трябва да начислявате 20% ДДС.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден