Осъществяване на дейност от физическо лице - данъци

Осъществяване на дейност от физическо лице - данъци

 

 

Въпрос:

Здравейте.
Започнах работа като фрилансър в Upwork в началото на годината. Не знаех, че има автоматични плащания и парите не ми трябваха спешно. Реших просто да трупам средства там и в подходящ момент да ги изтегля. Но ми изпратиха сума по банков път понеже е дошла датата. При което аз се притесних и се консултирах с познат счетоводител и ми казаха, че уж нямало проблем всички средства да си ги запиша в годишната данъчна декларация и да ги платя когато си плащам данъците за колата, апартамента и т.н.
При това положение аз се успокоих и след това получих още 2 превода.
Понеже наближава края на годината, реших да проуча този въпрос и се натъкнах на много разнообразна информация, варираща от това, че мога и да не декларирам понеже не била супер голяма сума и нямало да обърнат внимание, а от новата година да се регистрирам на свободна професия или да направя фирма. За основание ми дадоха пример с това, че аз като си бях дошъл от бригада от щатите си прехвърлих над 15 хиляди лева и не съм декларирал и нямаше проблем. Аз обаче не се доверявам, понеже тогава бях платил данъци в Щатите и бях извън страната. Другата крайност са пък, че задължително ще отнеса голяма глоба понеже не съм се регистрирал преди да започна да работя.

Сега се чудя как да процедирам с вече получените средства.

Благодаря Ви предварително за информацията!

фрийлансър, доходи, данъци,  счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Според българското законодателство, при положение че получавате доход, дължите данък. Недекларирането на получен доход и съответно не плащането на дължимия данък би довело до глоби. 

В идеалния случай нещата във Вашия случай най-общо би трябвало да седят по следния начин. Регистрирате се като свободна професия (т.нар. фрийлансър). Започвате осигуряване като самоосигуряващо се лице, в следствие на което всеки месец се декларират и заплащат нужните осигурителни вноски. В срок до 30 април се подава декларация за доходите на физическите лица за предходната година, в която се декларира получения през изминалата година доход, приспадат се нормативно признати разходи (във Вашия случай 25%) и върху получената сума се плаща 10% данък доход. Също така със същата декларация се прави годишно изравняване на декларираните и внесени осигуровки, като се изчислява на каква база са внесени през годината осигуровки, сравнява се с реално получения доход и ако се налага се довнасят осигуровки за разликата.

Тъй като Вие вече сте получили доходи за дейност, която Вие осъществявате, но не сте се регистрирал като "упражняващ свободна професия", нещата седят по малко по-различен начин. НАП дават възможност да си декларирате получените доходи, като от една страна прави отстъпка, че няма да Ви глоби за това, че не сте се регистрирали като "упражняващ свободна професия", но от друга страна няма да Ви даде облекчението от 25% нормативно признати разходи. Също така ще трябва да платите 15% данък доход и ще трябва да си внесете осигуровките на база на получения доход през годината накуп (до размера на максималния осигурителен праг за съответната година). Не бихме Ви посъветвали да не декларирате своя доход и съответно да не платите данъци и осигуровки, тъй като при установяването на тези обстоятелства от НАП, това ще  доведе от една страна до плащането на дължимото заедно със законова лихва, така и до плащане на допълнителни санкции. Да, съществува и вариант в който от НАП не установят това, че не сте декларирали доходи, но практиката ни показва, че тези случаи стават все по-малко и по-малко, поради факта, че органите на НАП правят все по-всеобхватни проверки, както на самите лица, така и на "каналите" по които най-често се "хващат" нерегламентирани търговски дейности. Няма да се учудим, ако получават и съответни справки от Upwork, относно регистрираните от България лица, както получават такива от големи сайтове като Facebook, Amazon и други.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден