Осигуряване на СОЛ в ООД, полагане на личен труд

Осигуряване на СОЛ в ООД, полагане на личен труд

 

Въпрос:

Здравейте,

Бихте ли споделили Вашето мнение по следния казус:

Управител на ООД е СОЛ в същото, не полага личен труд и се самоосигурява върху минималния осигурителен доход. Същия този СОЛ решава, че иска да започне да упражнява трудова дейност в ООД-то съвсем различна от управлението. Възможно ли е да сключи трудов договор с ООД примерно като програмист или нещо подобно, за да може да упражнява трудова дейност? Ако може трябва ли да се осигурява и на двете основания - веднъж като СОЛ и веднъж по ТД при положение, че не надвишават максималния осигурителен доход?

Ако можем да разгледаме същия казус само че в ЕООД. Мисля, че не е редно ЕООД да сключи ТД със себе си. В такъв случай - СОЛ като управител и ДУК за полагане на личен труд и осигуровки върху двете основания пак при положение, че са под максималния осигурител доход.

Когато се полага личен труд предполагам, че все пак трябва да се упомене в ДУК, че ще полага личен труд и ще получава възнаграждение?

Като няма ТД как стоят нещата с трудовия стаж, при положение, че СОЛ не работи по ТД на друго място?

И последно малко по-различно от темата - как е по-добре да се посочват фактури за продажби към местно ФЛ в дневника за продажби? При положение, че лицето откаже да си даде ЕГН  какво е редно да напишем на ЕИК и ДДС номер ?

Благодаря!
СОЛ, ООД, счетоводство, личен труд, ДУК, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Ако един управител, осигуряващ се като СОЛ за изпълнението на дейности по управление на дружеството, реши че ще полага личен труд в дружеството извън управленската дейност, то за тази дейност не е необходимо да сключва трудов договор. Той ще продължава да се осигурява като СОЛ. За полагания труд ще получава възнаграждение. Също така ще продължава да прави през годината авансови осигурителни вноски върху избран осигурителен доход, които в края на годината ще бъдат изравнени с реалния осигурителен доход. Размера на възнаграждението може да е различно от размера на избрания осигурителен доход върху който се правят авансови вноски. Различното е, че при изработване на ведомостите за положен труд в дружеството, след приспадане на начислените осигурителни вноски на СОЛ от начисленото възнаграждение се прави удръжка на 10% ДДФЛ и се изплаща остатъка.

Между ЕООД и ООД няма абсолютно никаква разлика по отношение на поставения от Вас въпрос.

В случая ДУК няма нищо общо. ДУК е договор за управление и контрол, а не договор за полагане на личен труд в самия процес на извършване на услуги или производство на нещо в една фирма, което по същество представлява полагането на личен труд. Вие до сега се осигурявате като СОЛ на основание на това, че във Вашия ДУК е записано че няма да получавате възнаграждение за полагания труд за управление и контрол в това дружество. Ако няма такава клауза във ДУК то тогава следва да се осигурявате на не по-малко от минималния осигурителен доход за първа група по Вашия код за икономическа дейност на дружеството, а не върху минималния осигурителен доход.

Ако ще полага личен труд в подаваната декл.обр.1 си остава с код като СОЛ, но се обявява заплатата върху която се удържа данък (облагаем доход с данък) . Така например осигурителния му доход може да си остане минималния осигурителен доход, но в клетката за облагаем доход с ДДФЛ може да бъде посочен различен размер (ако иска може да си обяви например заплата 1000 лева, и след като се намалят направените осигурителни вноски върху минималния осигурителен доход се посочва размера който подлежи на облагане с ДДФЛ).

Няма да има никакъв проблем с трудовия стаж - такъв се придобива не само по трудов договор.

Когато нямате данни за ЕГН на получателя в дневника може да посочите само единици или други еднакви цифри. ДДС номер се попълва само за регистрирани по ЗДДС лица. Ако някой откаже да си даде ДДС номера  (става въпрос за физическо лице, регистрирано по ЗДДС), то това си остава за негова сметка - няма да бъде попълнен от Вас във фактурата такъв и няма да може да ползва данъчен кредит.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден