Осигуровки на свободна професия при непостоянни доходи

Осигуровки на свободна професия при непостоянни доходи

 

Въпрос:

Здравейте,

Въпросът ми е свързан с плащането на осигуровки при свободна професия. и по- конкретно в месеците, когото нямам приходи, трябва ли пак да плащам осигуровките?!?
Ситуацията е следната: Психолог съм, работя на постоянен трудов договор, подготвям документите си за вписване като вещо лице в съда, но нещо ме безпокои неяснотата за тези осигуровки! Например за да ми заплати труда - изготвянето на експертизата, съответната институция- изисква фактура- това означава, че трябва да съм самоосигуряващо се лице. До тук - добре, изясних си и за документацията и регистрацията!
Хипотетично - вписвам се за вещо лице и се регистрирам като самоосигуряващо се лице през октомври да речем, НО съответния месец и евентуално ноември нямам назначена експертиза - нямам приходи, после декември пък - имам експертиза - имам приходи ...Какво казва закона, как трябва и какво се прави в тези случаи! Веднъж се регистрираш и плащащ - имаш, нямаш приходи!?! Или регистрираш се и плащаш само когото имаш приходи!

Ще съм благодарна на компетентен съвет от вас!
Благодаря!

 

осигуровки, свободна професия, ОКД 5, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Упражняването на дейност като свободна професия означава, че извършвате тази дейност за собствена сметка и за свой риск - или с други думи се явявате самоосигуряващо се лице. Като такова следва да внасяте авансови месечни осигуровки върху поне действащия за годината минимален осигурителен доход. Трябва да имате предвид, че общата база за изчисляване на осигуровките (осигурителния доход от трудовия договор и всички други осигурителни доходи - договор за управление, граждански договори, доход от упражняване на свободна професия и т.н., не може да надвишава максимално допустимия месечен осигурителен доход, приет за текущата година). 

За да декларирате започване на дейност като свободна професия (след регистрация в регистър Булстат) се подава в НАП по местоживеене декларация обр.5 за започване на дейност и осигуряване на СамоОсигуряващо се Лице (СОЛ). За времето, през което сте с подадена декларация за упражняване на дейност като СОЛ сте задължена да подавате декларация обр.1 за месечните осигуровки и да си внасяте декларираните авансови осигурителни вноски. Освен това сте задължена да правите и авансови вноски на данък на база реализирани приходи от свободната професия. Ако за определен период не очаквате да упражнявате тази дейност, подавате отново декларация обр. 5, в която декларирате дата от която прекъсвате дейността. Ако след месец например отново започнете дейност, подавате наново декларация обр.5, в която описвате дата за възобновяване на дейността. Не е препоръчително в един месец да се правят няколко спирания и възобновяване на дейността (не че не е възможно).

Не забравяйте, че за времето с регистрирана дейност трябва да се подават декларация обр.1 и декларация по чл. 55 от Закона за Доходите на Физическите лица да се плащат авансови осигуровки и данък върху доходите.

В края на годината се подава годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ и се формира годишния осигурителен доход. Подава се декл. обр.6 на база годишната декларация. Ако е необходимо се доплащат осигуровки в зависимост от крайния резултат по Годишната Данъчна Декларация.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден