Осигуровки за граждански договор и СОЛ. Двойно осигуряване?

счетоводни услуги, счетоводна къща, граждански договор, сол, двойно осигуряване, софия, русе ,бургасОсигуровки за граждански договор и СОЛ. 

Двойно осигуряване?

 

Въпрос:

Работя на граждански договор и моят възложител ме осигурява като подава Декларация- образец 1до НАП, а аз съм адвокат. Изпратила съм им декларация, че съм самоосигуряващо се лице.Аз мисля, че аз трябва да си внасям всичко. Така де факто имаме двойно осигуряване. Права ли съм? Благодаря!


Отговор:

Здравейте,

Като самоосигуряващо се лице през годината Вие внасяте осигуровки (авансови върху избран осигурителен доход, но не по-малко от 420 лв.). В края на годината се прави израняване, като за разликата над 420 месечно довнасяте осигуровки. Работата Ви на граждански договор също подлежи на авансово осигуряване и удръжка авансово на данък върху доходите. В края на годината Вие ще получите от възложителя Ви по граждански договор служебна бележка за изплатените Ви възнаграждения и удържаните авансово осигуровки и данък. При попълване на годишната данъчна декларация Вие ще декларирате освен приходите си като адвокат,  и тези по граждански договор, като попълните съгласно служебната бележка и удържаните суми за осигуровки и данъци.

По този начин от общо дължимите суми ще Ви се приспаднат вече направените авансово осигуровки и данъци и няма да имате двойно плащане на същите.

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден