Онлайн търговия в Амазон. Регистрация на фирма

Онлайн търговия в Амазон.

Регистрация и ДДС  счетоводни услуги, регистрация на еоод, регистрация на фирма, счетоводна къща, ддс, Амазон

 

Въпрос:

Привет
Въпросът ми е в областа на онлайн търговията по конкретно продаване на стоки чрез онлайн платформата Амазон на Американския пазар.
За подписването на търговски взаимоотношения с Амазон , като европейски гражданин Амазон изисква предоставянето на ДДС-регистрация от държавата на която лицето е гражданин.Ако не бъде предоставен ДДС номер то тогава Амазон автоматично прибавя допълнителна стойност от 20% на някои такси които те събират от всеки търговец ползващ тяхната платформа.
Ако обаче бъде предоставен ДДС-номер тогава Амазон не слага добавена стойност на таксите си.
Въпросът ми е,ако аз като Българско физическо лице което иска да продава на американския пазар , се регистрирам по ДДС и го предоставя на Амазон, това означавали ,че аз трябва да начислявам ДДС на всеки продаден от мен продукт ,което ДДС после аз да внасям в НАП?
Защо Амазон ми изискват ДДС регистрация след като в USA няма ДДС и аз няма как да се обоснова пред клиентите с 20% добавена стойност върху цената на продукта?
Какви точно са задълженията на физическото лице в такъв вид търговия?
Какво точно се случва в тоя сложен вид търговско-финансово-международни взаимоотношения?
Надявам се ,че с експертоно си мнение ще внесете светлина по въпроса.
Поздрави.

 

Отговор:

Здравейте,

За да се регистрирате по ЗДДС като физическо лице, трябва да имате регистрация по Булстат. За да получите такава регистрация трябва да сте:

- ЕТ

- Земеделски производител

- Лице което упражнява свободна професия.

Електронната търговия не е в списъка на свободните професии а доколкото става ясно от занятието ви не сте и Земеделски производител. Може да направите регистрация на ЕТ, но наред с някои недостатъци, има един основен в сравнение с регистрация на ЕООД,. За евентуални бъдещи задължения при ЕТ сте отговорен с цялото си имущество като физическо лице, а при регистрация на ЕООД ( Еднолично Дружество с Ограничена Отговорност), както подсказва и името, отговорността ви е ограничена, до размера на капитала на дружеството.

Това означава, че за да осъществявате стопанска дейност чрез интернет търговия, най удачния вариант за вас е да направите регистрация на ЕООД.

Регистрацията по ЗДДС не означава че непременно трябва да начислявате ДДС.

Когато продавате стоки на физически лица от ЕС, то тогава ще начислявате ДДС. Ако продавате стоки на юридически лица в ЕС тогава няма да начислявате ДДС.

Когато продавате на физически и юридически лица извън ЕС, тогава не начислявате ДДС.

Необходимо е да следите оборотите на продажбите към физически лица във всяка страна от ЕС и когато надхвърлите определени прагове( за всяка страна отделно) сте задължен да се регистрирате по ДДС в съответната страна и да плащате ДДС в тази страна по техните данъчни ставки.

Когато купувате стоки от ЕС от юридически лица следва да си самоначислите ДДС, за което имате право на данъчен кредит, при положение че сте регистриран нба общо основание.

Когато закупувате стоки от страни извън ЕС и стоките влизат на територията на страната, същите следва да бъдат обмитени и на митницата ще Ви начислят ДДС, което трябва да платите. За това ДДС имате право на данъчен кредит при положение че сте регистриран  по ДДС на общо основание.

Когато получавате услуги от юридически лица от ЕС ( каквито са Амазон), тогава си самоначислявате ДДС. Ако сте регистриран на общо основание имате право на данъчен кредит за самоначисленото ДДС за получените услуги от ЕС и тогава практически не плащате това ДДС.

Ако предоставяте услуги на юридически лица в ЕС, които имат ДДС регистрация в собствената си страна, не начислявате и не дължите 20% ДДС. Ако продавате услуги на физически лица и нерегистрирани по ДДС юридически лица в ЕС начислявате и дължите 20% ДДС.

Ако предоставяте услуги на физически и юридически лица извън ЕС не начислявате и не дължите ДДС.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден