Онлайн търговия в Etsy

Онлайн търговия в Etsy

 

Въпрос:
Здравейте!

Моят въпрос е свързан със започването на търговия в онлайн платформата Etsy. Мога ли да за започна търговия с дигитални продукти без да регистрирам фирма, а вместо това да продавам като физическо лице? И ако започна да продавам като физическо лице, при какво положение трябва да озаконя нещата?

Благодаря предварително!

 

онлайн търговия в Etsy, създаване на фирма, данък печалбата, чл. 97а от Закона за ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Принципно дейността която описвате предполага регистрация като търговец (фирма, едноличен търговец). За случаите в които такава дейност се извършва от физическо лице, което няма регистрация като търговец, закона предвижда това лице да бъде обложено както би бил обложен едноличен търговец - 15% данък върху реализираната печалба и около 28% осигурителни вноски отново върху печалбата, но върху сума не по-ниска от минималния осигурителен доход.

Друг важен момент, който трябва да съобразите при описаната от Вас дейност е, че работейки през платформата на Etsy възниква задължение за регистрация по ДДС съгласно чл. 97а от Закона за ДДС. Накратко в този член се казва, че ако получавате услуга (в случая услугата е платформата, която Etsy Ви предоставя и за която услуга от Etsy Ви удържат комисионна от всяка продажба) от фирма, която е установена извън България подлежите на регистрация по ДДС. Срокът за регистрация на това основание е най-късно до 7 дни преди получаването на първата услуга.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден