Наем между фирма и физическо лице – данъци

Наем между фирма и физическо лице – данъци

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам ЕООД регистрирано по ДДС и искам да взема магазин под наем. Искам да попитам как е по-добре:

- собственика да ми го даде като физическо лице за 1000 лв (като той твърди, че само първите 9 месеца от годината, ще си удържам по 10% да внасям данък наем, а другите 3 не, защото така било по закон)

или

- като ЕООД за 1200 лв.

Благодаря предварително!

НАП, данък наем, фирма, фактура, физическо лице, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Вашето Дружество, като платец на доход на физическо лице (във Вашият случай плащате наем на физическо лице), има задължението да удържа 10% от дължимия доход и да го декларира и внася в държавният бюджет. Това задължение е Ваше за периода януари-септември всяка година. За периода октомври-декември отпада това Ваше задължение, но можете да се уговорите все пак да го правите.

Например, ако договорения между Вас наем е 1000,00 лв, то за периода от януари до септевмри, Вие трябва да плащате 910,00 лв наем на физическото лице, като разликата от 90,00 лв ще трябва да декларирате и платите към НАП. За периода октомври-декември, се разбирате с наемодателя дали да продължите по този начин или да не му удържате тези 90,00 лв и да му изплащате пълният размер от 1000,00 лв, като задължението за деклариране и плащане на данък за този период си остава негово.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден