Магазин на сайта Etsy.com

Магазин на сайта Etsy.com

 

Въпрос:
Здравейте,

Интересува ме, ако си отворя магазин на сайта Etsy.com как мога да си доказвам доходите? Като свободна професия? Просто като физическо лице? Става ли само с показване на извлечения от банката, от които да се изчисли 10%?
Благодаря предварително!

ФЛ, ЮЛ, онлайн магазин, доходи, данъци, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Принципно извършването на търговска дейност предполага някакъв вид регистрация съгласно търговския закон.

Единият Ви вариант е да регистрирате фирма. Ще трябва да внасяте ежемесечно осигуровки и в края на годината ще трябва да се определи реализираната от фирмата печалба (реализираните приходи минус направените разходи, свързани с дейността на фирмата) и върху нея ще дължите 10% данък печалба.

Ако решите да не регистрирате фирма, то ще трябва в края на годината да подадете декларация като физическо лице, в която да декларирате получените от Вас приходи. Върху сумата ще дължите 15% данък, без право да приспадате никакви разходи.

Вариант със свободна професия при извършването на търговия няма.

Доказването на реализираните приходи става с банкови извлечения и извлечения от самата платформа в която извършвате своята онлайн търговия.

Това, на което искаме да Ви обърнем внимание е, че при извършването на своята дейност през сайта на etsy.com Вие ще получавате фактура за комисионна от тях. 7 дни преди да получите тази фактура, Вие имате задължението да се регистрирате по ДДС (независимо дали ще действате като фирма или като физическо лице), тъй като ще получите услуга от лице, извън България.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден