Магазин за стоки втора употреба

Магазин за стоки втора употреба

 

Въпрос:
Здравейте!

Аз и моят съпруг искаме да отворим магазин за втора употреба и/или оказион. Смятаме да внасяме стока от чужбина, която да бъде рекламирана онлайн и предлагана на място в град Варна.

В тази връзка възникват следните въпроси:

1. Какъв тип фирма би било подходящо да си отворим?

2. Каква документация е нужна за регистрация на фирма?

3. Какви са нужните документи при внасяне на стока от чужбина, за да нямаме проблеми на границата?

4. Как се осчетоводяват продуктитите ( дрехи, аксесоари, т.н.), които са дарени или закупени втора ръка в чужбина и нямат фактура?

5. Какви разрешителни са нужни относно дезинфекцията на тези продукти?

6. След кратко онлайн проучване срещаме следните термини: патентна дейност, договор за консигнация и договор за продажба. Каква е приликата и разликата между тези термини, касаещи оказион?

Благодаря предварително!

 

втора употреба, създаване на фирма, стока от чужбина, консигнация, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Директно към Вашите въпроси:

 

1. Подходящо би било дружество с ограничена отговорност (ООД или ЕООД в зависимост дали собственика ще е един или повече от един)

2. Подготвя се комплект с документи (учредителен акт, протокол от учредително събрание, договор за управление, няколко декларации и образец от подпис). Част от документите се заверяват при нотариус. След това трябва да откриете набирателна сметка в банка по Ваш избор, по която да внесете началния капитал. Минимумът е 2,00 лв. Вносната бележка за внесения капитал, заедно с останалите подготвени документи  се подават в Търговския Регистър, в срок не по-късно от 7 календарни дни от датата на учредителния акт, като регистрацията също става в рамките на 7 работни дни. Държавната такса е 110,00 лв. Нотариалната такса е 6,00 – 8,00лв., а банковата такса ще зависи от избраната от Вас банка, като варира от 10,00 - 50,00 лв. 

3. При внасяне на стока от чужбина е необходим документ за закупена стока (фактура/invocie). Ако транспорта на стоките ще се извършва с нает от Вас транспорт (куриер, транспортна фирма) - товарителница/ ЧМР или друг документ, удостоверяващ извършения транспорт на стоки.

4. Дрехи, аксесоари и други, които са дарени или закупени втора ръка в чужбина и нямат фактура няма как да бъдат осчетоводени. След като няма документ, няма как да се докаже истинността на дадена сделка.

5. Относно разрешителни и дезинфекция на тези продукти е най-добре да се обърнете към най - близкия офис на РЗИ (районна здравна инспекция).

6. „Патентната дейност“ няма връзка с описаната от Вас дейност. Това е начин на облагане на физически лица, получаващи доходи като занаятчии, доходи от нощувки, таксиметрови услуги и други професионални дейности. Не касае фирми, занимаващи се с каквато и да е била търговска дейност.

 "Договор за консигнация" представлява договор, при който се договаряте да оставите при даден Ваш партньор определена стока, като той се задължава да Ви плаща периодично на база извършените продажби.

"Договор за продажби" е когато се договаряте директно да продадете конкретни стоки за конкретна сума.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден