Краткосрочно отдаване на имот

Краткосрочно отдаване на имот

 

Въпрос:
Здравейте!

Искаме да отдаваме имот (студио) под наем краткосрочно чрез Букинг, евентуално и друг подобен сайт. Стигнахме до издаването на Удостоверение за регистрация на мястото клас В (имаме го вече), както и регистрацията в ЕСТИ, но възникнаха много въпроси, относно: регистрацията по ДДС, събирането на лични данни от гостите за вписването им в ЕСТИ, къде и какво се плаща като данъци и на кого каква информация да изпратим. Интересувам се от оформянето на цялата документация стъпка по стъпка, докато всичко е ок законово, както и кога и как да плащаме необходимите задължения?

Благодаря предварително!

 

наем, форма на дейност, регистриране в ЕСТИ, патент, категорицация, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

На първо място трябва да решите под каква форма ще извършвате описаната от Вас дейност - дали като физическо лице (свободна професия на общо основание или свободна професия на патент) или чрез регистрирана на Ваше име фирма. Всеки вариант си има своите специфики.

 

От данъчна гледна точка нещата изглеждат така:

- при патента, размерът на данъка Ви се определя от общината в която се намира имота, на база брой легла, категоризация, локация и др. Този данък е годишен

- при свободната професия Вие декларирате размера на приходите за годината. От така получената сума приспадате 25% нормативно признати разходи и платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 10% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

 

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при свободна професия и при патентна дейност се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец, като минималния осигурителен доход в момента е 933,00 лв, което означава минимални осигуровки в размер на 290,00 лв на месец. В края на годината при подаване на годишната данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализирания доход през годината. Ако сумата му надвишава сумата върху която сте се осигурявали, трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата върху която се внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока от 45000,00 лв. за 2024 година.

 

- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху минималния осигурителен доход за годината - 933,00 лв., като разликата е че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

 

Т.е. чисто от данъчна и осигурителна гледна точка, ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план относно какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този начин ще можете да определите коя форма на дейност е икономически по - изгодна (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).

 

Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които изкарвате като свободна професия и като патентна дейност реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате Вие, в качеството си на собственик, да разполагате с тези пари, има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и фирмата, ако е реализирала печалба, да си разпределите тази печалба като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- ако упражнявате своята дейност като свободна професия, няма да имате задължението да издавате касов бон при получаване на пари в брой. За ЕООД, това облечкение не важи и ще трябва да имате предварително закупен касов апарат, от който да издавате касови бонове.

- регистриране като лице, упражняващо свободна професия се извършва от Регистър Булстат в рамките на 24 часа, като има и държавна такса в размер на 10,00 лв. За да регистрирате ЕООД процедурата е малко по-дълга и сложна. Подготвят се комплект с документи, част от тях се заверяват при нотариус, открива се набирателна сметка в банка. Всички подготвени документи се подават в Търговския Регистър, в срок не по-късно от 7 календарни дни от датата на учредителния акт, като регистрацията се извършва в рамките на 7 работни дни. Държавната такса е 110,00 лв, освен това има нотариална и банкова такса.

 

Ако изберете свободната професия на патент, самата регистрация на патента се прави в общината където се намира имота и може да се направи единствено лично от Вас.

 

Едва след като изберете формата под която ще извършвате своята дейност, тогава можете да пристъпите към категоризация на имота, която отново се прави в общината, в която се намира имота.

След като имате и категоризацията ще можете да се регистрирате в посочената от Вас система ЕСТИ. В тази система ще трябва да попълвате в реално време информация свързана с реализираните от Вас нощувки. Доколкото сме запознати от това, което са ни споделяли наши клиенти - попълва се информация относно периода на нощувки, лични данни на лицата които остават за нощувка - минимумът е имена и националност. На базата на информацията попълнена в тази система се определя и туристическия данък, който се дължи ежемесечно към съответната община (за месеците в които нямате нощувки, не дължите данък).

 

Последната стъпка е евентуалното задължение за регистрация по ДДС  - ако ще използвате платформи като Booking и/или AirBnB, то регистрацията по ДДС е задължителна (дори и като физическо лице). Същото се отнася и ако въобще ще ползвате услуги, предоставени от фирми, извън България (например решавате да правите платени реклами чрез Facebook и Google). При този режим на регистрация няма да дължите ДДС върху извършените от Вас продажби, но ще дължите 20% ДДС върху стойността на получените от услуги от фирми извън България.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден