Бизнес в Еtsy

Бизнес в Еtsy

 

Въпрос:
Здравейте!

желая да си отворя интернет магазин в пларформата Etsy, където да продавам дигитални шаблони, които да могат да бъдат изтеглени и принтирани от купувачите. Интересувам се законово как може да случи това и възможно ли e да сe избегне отварянето на фирма от моя страна. Желая това да бъде допълнителен доход, а не основен, тъй като към момента работя на постоянен трудов договор.

Благодаря предварително!

 

търговия в интернет, Etsy, ,регистрация в ОСС режим,  допълнителен доход, задължения към държавата, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Дейността, която описвате е търговска, което предполага регистрация като търговец. Когато става въпрос за търговия със стоки, единственият Ви вариант е да регистрирате фирма - ЕООД. Законът все пак дава възможност да извършвате тази дейност и като физическо лице, но реално Ви приравнява на Едноличен Търговец (ЕТ) и съответно облагането с данъци и осигуровки е като при ЕТ.

 

От данъчна гледна точка нещата изглежта така:

- при физическо лице Вие декларирате размера на приходите за годината. От така получената сума приспадате платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 15% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

 

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при физическо лице годишния Ви доход се явява и осигурителен. Сътоветно ще дължите 27,8% осигурителни вноски, изчислен върху получения от Вас доход. Сумата върху която се дължат осигуровки на месечна база не може да бъде по-ниска от минималния осигурителен доход - 933,00 лв. и по-висока от максималния - 3750,00 лв. При изчисляването на осигурителния Ви доход се взема предвид, че вече имате осигуряване на трудов договор, т.е. ако вече имате осигуряване на максималния осигурителен доход, то няма да дължите осигуровки. Ако осигуряването от трудовия Ви договор е върху по - ниска сума, то ще дължите осигуровки върху реализирания от Вас доход от продажби през Етси, като сумата върху която се изчисляват осигуровките не може да надвишава разликата между максималния осигурителен доход и осигурителния Ви доход от трудовия договор (например, ако сте осигурена на 1500,00 лв, а средномесечния Ви дохот от Етси е 3000,00 лв, ще дължите осигуровки върху сумата от 2250,00 лв (максималния осигурителен доход - 3750,00 минус осигурителния Ви доход от трудовия договор - 1500,00).

 

- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху сума по Ваш избор, но не по -малка от минималния осигурителен доход за годината – 933,00 лв. и по-висока от максималния - 3750,00 лв

 

Вие ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този начин бихте могли да определите, коя форма на дейност е икономически по -изгодна (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).

 

Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които изкарвате като физическо лице реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате Вие, в качеството си на собственик, да разполагате с тези пари, има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и ако фирмата е реализирала печалба, то ще можете да си разпределите печалбата като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- като ЕООД, фирмата отговаря за своите задължения до размера на собствените си активи и капитал. Като физическо лице фирмата сте Вие, което означава че отговаряте лично с цялото си имущество за евентуални задължения, възникнали от дейността Ви като физическо лице.

 

За да регистрирате ЕООД процедурата е малко по-дълга и сложна. Като начало се подготвят комплект с документи (учредителен акт, протокол от учредително събрание, договор за управление, няколко декларации и образец от подпис). Част от документите се заверяват при нотариус. След това трябва да откриете набирателна сметка в банка по Ваш избор, по която да внесете началния капитал. Минимумът е 2,00 лв. Вносната бележка за внесения капитал, заедно с останалите подготвени документи  се подават в Търговския Регистър, в срок не по-късно от 7 календарни дни от датата на учредителния акт, като регистрацията се извършва в рамките на 7 работни дни. Държавната такса е 110,00 лв. Нотариалната такса е 6,00 лв., а банковата такса зависи от избраната от Вас банка, като варира от 10,00 - 50,00 лв.

Независимо кой вариант изберете, трябва да знаете, че при всички положения ще подлежите на регистрация по ДДС, съгласно чл. 97а от закона за ДДС, тъй като ще получавате усулги от фирми извън България (във Вашия случай ще получавате услуги от Етси, за които ще заплащате възнаграждение под формата на комисионни, удържани от реализираните продажби). В този режим на регистрация ще дължите 20% ДДС върху стойността на получените подобни услуги. 
Също така ако минете праг продажби към физически лица в ЕС (но извън България) от 10 хил. евро за календарна година, ще подлежите на регистрация и по друг режим за ДДС - т.нар. ОСС режим. В този случай ще трябва да начислявате и ДДС върху своите продажби, като ставката на ДДС трябва да съответства на ставката в съответната Държава, където се намира Вашия клиент.
Надяваме се, че сме Ви били полезни!
Поздрави!

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден