Как да си увелича месечния осигурителен доход?

Как да си увелича месечния осигурителен доход?

 

 

Въпрос:

Здравейте,
Въпросът ми е свързан с възможностите за допълнително внасяне на осигуровки, с цел повишаване на осигурителния статус. Лице работещо на ТД може ли отделно и самостоятелно да внася допълнителни суми към НАП? Целта на това е, след излизане в отпуск по майчинство, да се получава по-високо обезщетение. Необходимо ли е лицето да се регистрира като упражняващо свободна професия или може просто да внася сумите към агенцията? Какъв съответно би бил реда за изпълнение на тези действия? Какви декларации, към кого, как да се определи размер на вноските и на какъв доход биха отговаряли те? Размера на обезщетението за майчинство на база последните 24 месеца ли се формира? Благодаря Ви за отделеното време!

бременност, осигуровки, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Тъй като, доколкото разбираме целта на допълнителното осигуряване е да се вземе по-голямо обезщетение за майчинство, ще започнем отговорите на въпросите Ви малко отзад напред.

Първо, правилно сте се ориентирали, че обезщетението се формира на база осигурителния доход за последните 24 месеца. Също така месечната база върху която се изчислява самото обезщетение не може да надхвърля максималния месечен доход за страната за съответната година. За да се увеличи месечния Ви осигурителен доход има няколко варианта. Първият е просто да Ви се вдигне осигурителния доход на самия трудов договор. Вторият вариант е да започнете осигуряване на втори трудов договор. Третият вариант е да се регистрирате като самоосигуряващо се лице. Третият вариант е обвързан обаче с това, че трябва да имате някакво основание за такава регистрация. Най-общо казано трябва или да станете собственик или съдружник на ЕООД/ООД или както правилно сте се ориентирала, да се регистрирате като свободна професия. Естествено от всички варианти най-лесен би бил варианта със свободната професия. Регистрацията като "упражняващ свободна професия" обаче също така си има своите изисквания, като най-основното и важно изискване е, че трябва да имате документ, удостоверяващ Вашата компетенция във сферата в която упражнявате тази свободна професия - например, ако искате да се регистрирате като упражняващ свободна професия - архитект, то трябва да имате диплома за архитект. 

Съществуват обаче и рискове свързани с това "упражнение" за по-висок осигурителен доход. Първият риск е, че може да не Ви се признаят осигуровките като самоосигуряващо се лице, ако не извършвате реална дейност като такова. Вторият риск е свързан с това, дали разликата в майчинството, което ще получавате ще надхвърли стойността на осигуровките, които трябва да плащате допълнително. Реално, ако започнете по-високо осигуряване след като вече знаете за бременността, няма никакъв икономически смисъл в това да се започне по-високо осигуряване. На страницата на НОИ има калкулатор за изчисляване на болнични, който е достъпен с ПИК на НОИ. С него може да проверите какъв размер на обезщетение бихте получавали на сегашното ниво на осигуряване и при евентуално повишаване на осигуряването като се самоосигурявате.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден